Fontcraft

Webdesign, tipográfia

Manapság szeretjük kipróbálni vagy használni népszerű tervezők és stúdiók fizetős betűtípusait, és sajnos ezekért nem minden esetben szoktunk fizetni. Azt viszont sokan nem tudják milyen következményei lehetnek annak, ha valaki nem legálisan használja fel a betűtípusokat vagy betűcsaládokat.

A diplomamunkám célja az volt, hogy egy olyan virtuális helyszínt hozzak létre a tervezőknek, ahol fizetési kötelezettségek nélkül oszthatják meg egymással az általuk elkészített betűtípusokat. A weboldal tervezésénél több szempontot is figyelembe kellett vennem. Elsőként, az oldal közösségi természetét, ezért mindennapi használatra is megfelelőnek kellett lennie. Ebbe beletartozik az is, hogy megfelel mindazon UX alapelveknek, amelyek elősegítik a felhasználóbarát működést és az esztétikum, amely követi a mai design trendeket.

A projektem megvalósításhoz egy olyan módszert kellett találnom, ami lehetővé teszi, minden felhasználónak az ingyenes hozzáférést mások fontjaihoz anélkül, hogy azok veszítsenek az eredeti értékükből. Ezt egy szintrendszerrel oldottam meg, amin minél feljebb kerül a felhasználó, annál több és népszerűbb betűtípushoz juthat hozzá.

Konzulens: Gyöngy Dániel, művésztanár

Média és Design Tanszék / Tervezőgrafika BA – Webtervezés Specializáció