Ember és táj

Publikáció: 2021. October 16. Saturday

Ember és táj.

Dr. Habil Balázs Péter képzőművész, egyetemi docens, a KMI Képzőművészeti Tanszék oktatójának előadása
 
2021 október 21.-én , csütörtökön, 18 órakor
Eger, Leányka u. 6. Delta épület, földszint, Plasztika 2.terem
 
"Minden időben a különböző kultúrák kapcsolódtak környezetükhöz, az ezt alkotó természeti és táji elemekhez. Az emberi tevékenység hatására ezek megváltoztak így nem is beszélhetünk tájról ember nélkül. Sőt napjainkban azt látjuk, hogy nincs már természeti táj, minden táj „emberi táj". Mindeközben egyre távolodunk a természettől. Azt azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az ember alapvetően élőlény, s ebből adódóan kapcsolata a természetes környezettel éltető energiákat nyújt számára. A nyugati típusú fogyasztói társadalom működése megváltoztatta ezt a kapcsolatot, s az ennek következményeként megjelenő természetidegen életmód számos probléma okozója korunkban.
A természetközeli gondolkodás szerint működő művészeti központok, művésztelepek gyakorlatában ott van ez a szándék, miszerint az alkotók által képviselt értékrend megjelenjen a környezet formálásában, adott esetben a térség gondolkodásának,- értékítéletének hangolásában. Az képzőművészeti gyakorlatban is[1] a nyolcvanas évektől jelennek meg a vidéki környezet adottságait, a helyspecifikus lehetőségeket így használó kezdeményezések.
Az előadás betekintést nyújt az előzményekbe és a különböző helyeken működő művészeti programokba."
 
A Képzőművészeti és Művészetelméleti Intézet "Szellőztető" című előadás sorozata.

Az események szervezője és kurátora: Kopacz Kund, Képzőművészeti Tanszék

Hilarity of Vagueness

Dies Natalis ISI Yogyakarta XXXIII, Postgraduate Program

Hilarity of Vagueness

Ephemeral Sculpture

Before introducing ephemeral sculpture as a form of artistic expression it is inevitable to describe the process that lead to the legitimatisation of temporal materials by the millennium and a widespread usage of them in contemporary fine arts at the beginning of the twenty-first century.

Ephemeral Sculpture
magyar