Sikeres NTP pályázat zárult le

Publikáció: 2020. December 18. Friday

A 2019. évben megvalósult, a novemberi TDK házi verseny, és a 2020. novemberi TDK házi forduló és a VII. Eszterházy Film- és Médianapok – Illés György emlékére Tehetségnap. 2020-ban megjelent pandémia helyzet késleltette és felül is írta a terveinket, de a májusi TDK házi verseny, és a 2020. novemberi TDK házi forduló és a VIII. Eszterházy Film- és Médianapok – Illés György emlékére Tehetségnap együttesen, egy háromnapos online programban valósult meg. A 20 órás felkészítő kurzust a pandémia miatt, csak októbertől tudtuk megvalósítani. A B. komponens megvalósítása februártól egészen decemberig tartott, szintén a pandémia miatt.

A pandémia miatt sok mindent megkellett változtatni, de szerencsére, a kezdeti nehézségek után sikeresen zárultak a tervezett programok. A hallgatók a jelenléti és az online környezetben is megfelelően tudtak haladni a tudományos-művészeti fejlődésükben. A motiváció és a szakmai hozzáállásuk sokat fejlődött. Az online környezetben is meg tudtunk valósítani a programjainkat.

A B. komponensben résztvevő középiskolásokat tudományos-művészeti és kommunikációs készségeiket sikerült fejleszteni, az alaptudásuk kitágult.

A 20 órás program keretében, az Eger városán kívül is, lehetőségünk volt egy nemzetközi tudományos-képzőművészeti – összművészeti – fesztiválon részt venni, amelynek szakmai programjait összekapcsoltuk a kurzussal. Nagyon eredményes, hasznos és tanulságos volt a résztvevőhallgatók számára. A tanszék májusi és novemberi TDK házi versenyén nagy számban vettek részt pályázók. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak. A B. komponsben lévő diákok, nagy figyelemmel és szorgalommal vettek részt az online – Zoom-os találkozókon.

A pandémia ellenére meg tudtuk szervezni 2020. novemberében TDK házi fordulóval, a VIII. Eszterházy Film- és Médianapok – Illés György emlékére Tehetségnapot együttesen. A létrejött filmszakmai, tudományos-ismeretterjesztő és művészeti háromnapos online programban valósult meg.

Hallgatói mentorálás személyesen és online – a pandémia előtt sikerült még személyesen találkozni, de utána sajnos nem volt lehetséges a személyes találkozás. A diákoknak megígértem, hogy ha a pandémiás helyzet lehetővé teszi, akkor ebben a félévben találkozunk Egerben és amit lehet, bepótlunk – természetesen ez már pályázaton kívül. Először két diákkal indultunk, de a pandémia és a megváltozott érettségi eljárások miatt félbe kellett szakítani a felkészítést. A pandémia második szakaszában újabb diákokat vontunk be, ez olyan jól sikerült, hogy összesen öten lettek.

A tervezett program elemeiben, a felkészítés pályázatok írására, benyújtására is szerepelt. A diákok szinopszis írást, az alkotói folyamatuk prezentálása és egy valós pályázati anyag elkészítésben és lebonyolításában is sikeres volt. Mindannyian neveztek és továbbjutottak a hetedik Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból – Tehetségútlevél a felsőoktatásba programba. Fotó, Természetfotó és Mozgókép – Film kategóriákban.

A diákok nehezen kommunikáltak a program elején, de sikerült ezen túl lendülni, motivációval az alapvető kommunikációs ismeretek tanítása is megvalósult.

A középiskolások kari/tanszéki TDK-konferencián érdeklődőként is részt vettek.

A pandémia mindent „felforgatott”, a jelenléti programok csak részben vagy egyáltalán nem tudtak megvalósulni – de az online platformok segítségével orvosolni tudtunk mindent.

A B. komponensben kettő középiskolást vállaltunk, de a teljes programban összesen heten vettek részt. A létszámemelkedés számunkra is egy nagyon jó visszajelzés, hiszen a diákok egymás közt reklámozták a lehetőséget és mi nem utasítottuk el további érdeklődőket.

A programok, az NTP-HHTDK-19-0065  pályázat keretében valósultak meg.

 

Hilarity of Vagueness

Dies Natalis ISI Yogyakarta XXXIII, Postgraduate Program

Hilarity of Vagueness

Ephemeral Sculpture

Before introducing ephemeral sculpture as a form of artistic expression it is inevitable to describe the process that lead to the legitimatisation of temporal materials by the millennium and a widespread usage of them in contemporary fine arts at the beginning of the twenty-first century.

Ephemeral Sculpture
magyar