Having no common past, let’s have a common future

Publikáció: 2021. October 12. Tuesday

2021.10.20-11.04.
 
Kiállítók: Győri Blanka, Kopacz Kund, Pacsika Rudolf, Petrányi Luca, Szemző Zsófia
Kurátor: Zsoldos Anna
Grafika: Petrányi Luca
 
Az idő linearitása megtört és egyéni narratívákra fragmentálódott. Párhuzamos jelen időkben, relatív egyidejűségben privatizált létigékkel élünk. Pontszerű konszenzus a jelenünk –, nincs távlat, csak csalatkozott időérzék. Egy globális mostidő ez az állapot, aminek a posztmodern óta nincs jövő ideje.
A felejtés tűnik az egyetlen kollektív cselekedetnek, amit a korunk kínál. Mintha a felejtés lenne az a képességünk, hogy fel tudjuk találni az újat: az emlékekben, a jelentést vesztett szimbólumokban, a kollektív tudattalanban, a múltbéli utópiákban, a nosztalgiában. A jelenről való megfeledkezés a múltba vezet, ám kérdéses, hogy a letűnt korszakokon átszüremlik-e a jövő lehetősége. Miként lehet közös sajátunk egy, a múlt által kirajzolódó jövőkép?
A kiállításon öt művésztől több különböző munkát láthatunk. Alkotásaik értelmezései e kortünetnek, vagy jelenkórnak, mint társadalmi patológiának. A művek több fajta médiummal: textillel, videómunkával, fotóval, illetve installációval reagálnak a kiállítás címére. Hol jól ismert gesztusok kifordítását láthatjuk, hol látszólag feltáruló, mégis, számunkra ismeretlenül kódolt beszédet olvashatunk, hol az elviselhetővé színezett panellétet, máskor pedig vélt vígaszt és megnyugvást nyújtó tárgyak képével zsúfolt falat. Olyan gesztusokat, amik a jelen felejtésére ösztönöznek.
 
 
Támogató: NKA – Nemzeti Kulturális Alap
https://nka.hu/

Hilarity of Vagueness

Dies Natalis ISI Yogyakarta XXXIII, Postgraduate Program

Hilarity of Vagueness

Ephemeral Sculpture

Before introducing ephemeral sculpture as a form of artistic expression it is inevitable to describe the process that lead to the legitimatisation of temporal materials by the millennium and a widespread usage of them in contemporary fine arts at the beginning of the twenty-first century.

Ephemeral Sculpture
magyar