Idén a VMI szeptemberben induló képzéseire a FELVÉTELI VIZSGA ONLINE történik. A vizsgára elektronikusan kell jelentkeznetek, a következő módon: Az ADATLAP KITÖLTÉSE után feltölthetitek anyagaitokat, amelyekről a felvételi eljárás menetéről írt részletes, a választott szakoknál megnyitható tájékoztatóban informálódhattok.

Az adatlapon találjátok az online feltöltés módját és szabályait is. A feltöltött és elküldött információkat, dokumentumokat a mentés és beküldés után módosítani nem lehet! ÜGYELJETEK A HATÁRIDŐKRE!

Jó munkát, találkozunk az online felvételin!

Felvételi információk Adatlap kitöltése

Természetművészet

Képalkotás BA szak :: Képalkotás szakirány :: Természetművészet specializáció

A természetművészet a természettel való harmónia újrateremtésére törekszik. Az alkotói tevékenység a természettel való közvetlen fizikai kapcsolatteremtésen alapul, mely a természeti anyagokat, tárgyakat, energiákat, helyszíneket közvetlenül alkalmazza. Az idő konkrét formában jelenik meg a létrejövő, véges élettartamú művekben: az alkotás a természet ciklikus változásainak idejében létezik.

A műtermi munkában, az anyagmegmunkálás során a hallgatók főleg a kézműves technikákra szorítkoznak – csapolás, fonás, eresztés, kötözés stb. –, minimálisan alkalmaznak gépi megmunkálást. A műtermi munka mellett a gyakorlati órák egy része a noszvaji barlanglakásoknál zajlik, de számos más művésztelepen és természetművészeti eseményen is részt vesznek a hallgatók.

Képzési idő 6 félév

Kik fognak tanítani?

Dr. Balázs Péter DLA

egyetemi docens

Dr. Balázs Péter DLA

Dr. habil Erőss István DLA

egyetemi tanár,
Szakfelelős, Grafikusművész szak

Dr. habil Erőss István DLA

Lipkovics Péter

művésztanár

Lipkovics Péter

Sárréti Gergely

tanársegéd

Sárréti Gergely
Itt jelentkezhetsz
Felvételi vizsga információk

 

Képalkotás BA szak: Képalkotás szakirány: Természetművészet specializáció

első forduló:   Alkalmassági vizsga, május 25. 

Képz. szint: Alapképzés

Munkarend: Nappali

Fin. forma: Állami ösztöndíjas

Képzési idő (félév): 6

Önköltség (félév): támogatott

 A jelentkezés és a felvétel sajátos feltételei

Képalkotás (Képalkotás szak)

Alkalmassági vizsga, május 25.

Képanyagok az eddigi munkákról (rajzok és kreatív grafikai lapok) Rajzok: min. 5 db fekete-fehér ceruza vagy szén tanulmányrajz, (portré, kezes portré és akt egyaránt), legalább 50 x 70, max. 100 x 70 cm-es méretben

Kreatív rajzok, festmények, szobrok: min. 5, max. 10 db munka (1 sorozat - 1 munkának számít)
Méretbeli megkötés nincs. Beadható bármilyen technikával: egyedi rajz, kollázs, montázs, frottázs, akril, akvarell, olaj és bármilyen technikával készült saját készítésű alkotás

A feltöltött anyagot szakmai bizottság értékeli. Az alkalmassági vizsga értékelése „megfelelt” vagy „nem felelt meg” minősítés lehet. Az alkalmassági vizsga kizáró jellegű, aki „nem felelt meg” minősítést szerzett, gyakorlati vizsgát nem tehet. Aki az alkalmassági vizsgán „megfelelt”, tovább jut a második fordulóra (gyakorlati vizsga).

Gyakorlati vizsga, első nap június 22.

A gyakorlati vizsga online módon fog zajlani. A feladatokat, és a gyakorlati vizsga módját június 22.-én reggel 8h-kor közzétesszük a VMI honlapján, http://vmi.uni-eger.hu/index.php

Az online gyakorlati vizsga 2 részből áll:

  1. gyakorlati feladat: klasszikus értelemben készült tanulmány rajz (konkrét információk a felvételi napján) 
  2. gyakorlati feladat: kreatív feladat (konkrét információk a felvételi napján)

A feladatok teljesítéséhez szükséges mobiltelefon, számítógép, internet kapcsolat, valamint, rajzeszközök, (rajzszén, ceruza, radír) olló, papír, különböző textíliák, újságpapírok vagy régi fotók, vágóeszközök, ragasztó, tükör, akril festék, A/3-as és A/2 (félíves) rajzlapok

Gyakorlati vizsga, második nap június 23.

Beszélgetés a május 25.-én online feltöltött munkákról, az egyetemes és hazai művészettörténet ismeretéről, valamint a hazai múzeumok, gyűjtemények és kiállító helyek aktuális rendezvényeinek (pl. tárlatok, rendezvények, alkotó telepek, stb.) ismeretéről. A felvételizővel szemben követelmény, hogy tájékozott legyen a XX. századi, valamint a kortárs művészetek területén.

A beszélgetés, online zajlik, a  https://zoom.us/ program segítségével, kérjük előzetesen letölteni, telepíteni és tesztelni. A beszélgetés időtartama 10-15 perc.

 Pótnapok: június 29-30

A felvételi vizsga menete ugyanaz mint   fentebb az oldalon

Felvételi pontok számítása
A gyakorlati vizsgán összesen 200 pont érhető el. Az összpontszámot a vizsgán teljesített feladatok, a beszélgetés és a bemutatásra kerülő otthon készített munkák együttes értékelése adja.
Tanulmányi pontok nem számítanak, a gyakorlati vizsgán szerzett pontok megkettőzésével, többletpontok nélkül számítják a felvételi összpontszámot.

Természetművészet

English