Idén a VMI szeptemberben induló képzéseire a FELVÉTELI VIZSGA ONLINE történik. A vizsgára elektronikusan kell jelentkeznetek, a következő módon: Az ADATLAP KITÖLTÉSE után feltölthetitek anyagaitokat, amelyekről a felvételi eljárás menetéről írt részletes, a választott szakoknál megnyitható tájékoztatóban informálódhattok.

Az adatlapon találjátok az online feltöltés módját és szabályait is. A feltöltött és elküldött információkat, dokumentumokat a mentés és beküldés után módosítani nem lehet! ÜGYELJETEK A HATÁRIDŐKRE!

Jó munkát, találkozunk az online felvételin!

Felvételi információk Adatlap kitöltése

Grafikusművész

Miért jó döntés a grafikusművész szak?

Hagyomány és korszerűség. Ez jellemzi itt a 70 éve működő művészeti oktatást, mely az országban másodikként indíthat művészképzést, ahol grafikusművésznek tanulhatnak a jelentkezők. Korszerű kiválóan felszerelt műhelyeinkben mind a klasszikus sokszorosító grafikai technikák, mind a kísérleti grafika technikái megtanulhatók. Tanáraink magasan képzett, országos és nemzetközi hírű mesterek. Lehetőség van a képzés ideje alatt az intézet kiterjedt nemzetközi kapcsolatait felhasználva külföldi tanulmányokra is.

Mit fogsz tanulni?

A grafikusművész képzés megalapozott rajzi alapokra épül. Művészettörténeti áttekintésben megismerheted és a gyakorlatban is elsajátítod az összes klasszikus grafikai technikát (mély-, magas-, síknyomást), majd kipróbálhatod az új technikai médiumok magas szintű alkalmazását is. A megfelelő szakmai tudás és tapasztalat megszerzése mellett nagy hangsúlyt fektetünk a kortárs művészetelméletben való jártasságra és a grafikai kihívásokra reagálni tudó, nyitott, kísérletező művészi hozzáállás kialakítására.

Mit csinálhatsz ezzel a végzettséggel?

Ha nálunk végzel, az ötéves képzés végén átfogó ismeretekkel rendelkező, szakmailag felkészült, a kortárs művészetről tájékozott, egyéni grafikai látásmóddal rendelkező alkotókként távozhatsz, aki megállja helyét a művészeti területen, és a tanulmányaik során megszerezhető tanári képesítés birtokában tovább tudod adni tudásod a jövő generációinak is.

Szakfelelős:  Dr. habil Erőss István DLA egyetemi tanár

Képzési idő 10 félév

Végzettség
végzettségi szint: mesterfokozat (magister, master; rövidítve: MA)
szakképzettség: okleveles grafikusművész (szakirány megjelölésével)
a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Graphic Artist (specialized in Graphic Art, Graphic Design)

Idegen nyelvi követelmény
A mesterfokozat megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga, vagy ezzel egyenértékű érettségi bizonyítvány/oklevél megszerzése szükséges.

Kik fognak tanítani?

Kótai Tamás

egyetemi docens ,
Szakmentor, Képzőművészeti Tanszék Grafikusművész szak

Kótai Tamás

Ráskai Szabolcs

művésztanár

Ráskai Szabolcs

Fábián Erika

művésztanár

Fábián Erika

Molnár Zsolt

művésztanár

Molnár Zsolt
Itt jelentkezhetsz
Felvételi vizsga információk

Grafikusművész,

első forduló:   Alkalmassági vizsga, május 25. 

Képz. szint: Osztatlan képzés
Munkarend: Nappali
Fin. forma: Állami ösztöndíjas
Képzési idő (félév): 10
Önköltség (félév): támogatott

Ez a szak   önköltséges    formában is indul.

A jelentkezés és a felvétel sajátos feltételei

Alkalmassági vizsga, május 25.

Képanyagok az eddigi munkákról (rajzok és kreatív grafikai lapok) Rajzok: min. 5 db fekete-fehér ceruza vagy szén tanulmányrajz, (portré, kezes portré és akt egyaránt), legalább 50 x 70, max. 100 x 70 cm-es méretben

Kreatív rajzok vagy grafikai lapok: min. 5, max. 10 db munka (1 sorozat - 1 munkának számít)
Méretbeli megkötés nincs. Beadható bármilyen technikával: egyedi rajz, kollázs, montázs, frottázs és bármely magas – mély vagy sík nyomtatással készült művészeti lap, ebbe beletartoznak a kézzel nyomtatott egyedi grafikák is.

A feltöltött anyagot szakmai bizottság értékeli. Az alkalmassági vizsga értékelése „megfelelt” vagy „nem felelt meg” minősítés lehet. Az alkalmassági vizsga kizáró jellegű, aki „nem felelt meg” minősítést szerzett, gyakorlati vizsgát nem tehet. Aki az alkalmassági vizsgán „megfelelt”, tovább jut a második fordulóra (gyakorlati vizsga).

Gyakorlati vizsga, első nap június 22.

gyakorlati feladat: klasszikus értelemben készült tanulmány rajz (konkrét információk a felvételi napján)

A gyakorlati vizsga online módon fog zajlani. A feladatokat, és a gyakorlati vizsga módját június 22.-én reggel 8h-kor közzétesszük a VMI honlapján, http://vmi.uni-eger.hu/index.php

A feladatok teljesítéséhez szükséges mobiltelefon, számítógép, internet kapcsolat, valamint, rajzeszközök, (rajzszén, ceruza, radír) olló, papír, különböző textíliák, újságpapírok vagy régi fotók, vágóeszközök, ragasztó, tükör, A/3-as és A/2 (félíves) rajzlapok

Gyakorlati vizsga, második nap június 23.

gyakorlati feladat: klasszikus értelemben készült tanulmány rajz (konkrét információk a felvételi napján)

A gyakorlati vizsga online módon fog zajlani. A feladatokat, és a gyakorlati vizsga módját június 23.-én reggel 8h-kor közzétesszük a VMI honlapján, http://vmi.uni-eger.hu/index.php

A feladatok teljesítéséhez szükséges mobiltelefon, számítógép, internet kapcsolat, valamint, rajzeszközök, (rajzszén, ceruza, radír) olló, papír, különböző textíliák, újságpapírok vagy régi fotók, vágóeszközök, ragasztó, tükör, A/3-as és A/2 (félíves) rajzlapok

Gyakorlati vizsga, harmadik nap június 24.

gyakorlati feladat: kreatív feladat (konkrét információk a felvételi napján)

A szak által megadott (kreatív, kompozíciós, tervezési stb.) feladatok.  A feladatokat, június 23.-án reggel 8h-kor közzétesszük a VMI honlapján, http://vmi.uni-eger.hu/index.php

A feladatok teljesítéséhez szükséges mobiltelefon, számítógép, internet kapcsolat, valamint, rajzeszközök, (rajzszén, ceruza, radír) olló, papír, különböző textíliák, újságpapírok vagy régi fotók, vágóeszközök, ragasztó, tükör, A/3-as és A/2 (félíves) rajzlapok.

Beszélgetés a május 25.-én online feltöltött munkákról, az egyetemes és hazai művészettörténet ismeretéről a megadott szakirodalom alapján, valamint a hazai múzeumok, gyűjtemények és kiállító helyek aktuális rendezvényeinek (pl. tárlatok, rendezvények, alkotó telepek, stb.) ismeretéről. A felvételizővel szemben követelmény, hogy tájékozott legyen a XX. századi, valamint a kortárs művészetek területén.

A beszélgetés, online zajlik, a  https://zoom.us/ program segítségével, kérjük előzetesen letölteni, telepíteni és tesztelni. A beszélgetés időtartama 10-15 perc.


Ajánlott irodalom:
Beke László: Rajz és műalkotások elemzése a középiskolák számára;
Tatai Erzsébet: Művészettörténeti ismeretek, Enciklopédia 2002;
Szőnyi István: A képzőművészet iskolája I-II. grafika részből;
Krejca, Ales: A művészi grafika technikái;
Szabados Árpád: Metszés és nyomtatás – Műhelytitkok sorozat;
Maurer Dóra: Rézmetszet, rézkarc – Műhelytitkok sorozat;
Szabó Attila: Művészettörténet képekben;
Szabó Attila: Művészettörténet vázlatokban;
Sárközi Róbert: A grafikai technikák, 1997.

 Pótnapok: június 29-július 1.

A felvételi vizsga menete ugyanaz mint fentebb az oldalon

Felvételi pontok számítása
A gyakorlati vizsgán összesen 200 pont érhető el. Az összpontszámot a vizsgán teljesített feladatok, a beszélgetés és a bemutatásra kerülő otthon készített munkák együttes értékelése adja.
Tanulmányi pontok nem számítanak, a gyakorlati vizsgán szerzett pontok megkettőzésével, többletpontok nélkül számítják a felvételi összpontszámot.

English