Tervezőgrafika

Tervezőgrafika BA szak Grafikai tervezés, Webtervezés, Animációs tervezés – specializációk

Miért jó döntés a tervezőgrafika alapszak (BA)?

A Tervezőgrafika BA specializációin biztos szakmai alapokat szerezhetsz, egyfelől az általános vizualitás kérdéseivel foglalkozó elméleti, másfelől technológiai jellegű ismereteket sajátíthatsz el, melyeket aztán – az alapképzésre következetesen felépített – mesterképzésben tudsz továbbfejleszteni, kialakítva egy autonóm tervezői – tervezőgrafikus, képanimátor és webdesigner – attitűdöt, szakmai ismeretet.

 

Mit fogsz nálunk tanulni?

Tervezőgrafika szakon a képzés során már az elejétől fogva sok gyakorlati órád lesz. Az első év végén három specializáció közül választhatsz: grafikai tervezés, webtervezés, animációs tervezés. Így tanulsz tervezőgrafikát, animációt, webes tárgyakat, komputergrafikát, digitális illusztrációt és tipográfiát, kiadványszerkesztést, digitális képfeldolgozást, 2D-3D animációt, kreatív webtervezést, HTML ismereteket, de művészet- és designtörténetet is. Kreatív vizuális gyakorlatokon veszel részt, és tanulsz természetesen rajzolást és kortárs képzőművészeti technikákat is (stencil, fotó, mintázás stb.).

 

Mit csinálhatsz ezzel a végzettséggel?

A tervezőgrafikusok/animátorok/webdesignerek munkájával sok helyen találkozunk (könyv, flyer, internet, filmek, reklámok, weboldal stb.). Tervezőként alkotásaid alapján a kívánt technikával kivitelezed a nyomtatott vagy multimédiás alkotásokat. A feladataid közé tartozik, hogy grafikai és látványterveket, illusztrációkat készíts, 2D-, 3D-animációkat és kreatív weboldalakat hozz létre. Elsősorban a gazdasági szereplők számára tervezel és fejlesztesz művészi érzékkel, kreativitással internetes oldalakat, nyomdai megoldásokat, animációs filmeket. Érteni fogsz a tervezői-előkészítői, szerkesztői feladatokhoz éppúgy, mint az analóg képi információk digitalizálásához.

 

Jellemző munkakörök:

 • Tervezőgrafikus
 • Animátor, rajz- és animációs film tervezője
 • Webdesigner
 • Koncept artist
 • Illusztrátor
 • Kiadványtervező és szerkesztő
 • 2D-, 3D-grafikus és -animátor

A tevékenységedet a grafikai stúdiókban, médiában és internetes újságoknál, reklám- és PR-cégeknél, lap- és könyvkiadóknál, animációs és filmstúdiókban végezheted. Tudásod alkalmas lesz arra, hogy vállalkozóként dolgozz. Tanulmányaidat tovább folytathatod az alapképzésre következetesen felépített mesterképzésen, vagy mint vizuális szakember, tanár.

Képzési idő 6 félév

Kik fognak tanítani?

habil. Csontó Lajos

egyetemi docens

habil. Csontó Lajos

Dr. Süli-Zakar Szabolcs DLA

egyetemi docens,
Szakfelelős Tervezőgrafika BA, MA

Dr. Süli-Zakar Szabolcs DLA

Szigeti G Csongor

adjunktus

Szigeti G Csongor

Szabó Károly

egyetemi tanársegéd,
tanszékvezetői feladatokkal megbízott oktató

Szabó Károly

Zeman-Juhász Éva

művésztanár

Zeman-Juhász Éva

Zeman Zoltán

egyetemi tanársegéd

Zeman Zoltán

Rudics Mónika

művésztanár,
Szakmentor, Média és Design Tanszék

Rudics Mónika

Szemmelroth Balázs

művésztanár

Szemmelroth Balázs

Faa Balázs

egyetemi docens

Faa Balázs
Itt jelentkezhetsz
Felvételi vizsga információk

Tervezőgrafika BA Szak - Pótfelvételi 

 A pótfelvételi keretében ez a szak kizárólag önköltséges formában indul.

(A későbbi félévek során azonban lehetséges pályázni államilag támogatott helyre).

 Grafikai tervezés, Webtervezés, Animációs tervezés – specializációk

Képz. szint: Alapképzés

Munkarend: Nappali

Fin. forma: önköltséges

Képzési idő (félév): 6

A szakra a kapacitás a következő finanszírozási formával együttesen van megadva: önköltséges

Kapacitás: 5 < 30

 

Felvételi Vizsga, felvételi követelmény

A felvételire – a rendkívüli helyzetre való tekintettel – online formában lehet jelentkezni. Jelentkezési formanyomtatványt kell kitölteni. Jelentkezés és portfólió feltöltése – augusztus 12. éjfélig! – https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf_dAl2IvWTfFLjho-OmvrqSv23bhuGfSGAjGOY3P3NPb0E1g/viewform?usp=sf_link

 A felvételi alkalmassági, gyakorlati és beszélgetés részekből áll:

GYAKORLATI VIZSGA - online (számítógép, grafikai program és internet kapcsolat szükséges)

A gyakorlati vizsgán 0-200 pont szerezhető összesen. 

 1. Digitálisan elkészítendő szakmai feladat / 2020. augusztus 13. 9.00

Reggel 9 órakor közzétesszük a VMI honlapján, http://vmi.uni-eger.hu/index.php

 1. augusztus 13. éjfélig! A szakmai feladat megoldásának beküldése az adott email címre.

0-60 pont. 

 1. Manuálisan elkészítendő szakmai feladatok / 2020. augusztus 14. 9.00

Reggel 9 órakor közzétesszük a VMI honlapján, http://vmi.uni-eger.hu/index.php 

 1. Rajzi feladat - 50x70cm:

Tanulmányrajz tér-, tárgy- és alakábrázolás (szén, ceruza, tus stb.) monokróm és színes változatban, különös figyelemmel a kompozíció, arányok, nézőpont választás és a színek használatára.

0-40 pont. 

 1. Kreatív feladat - A3 / 50x70cm:

Szakmai tervezési, ábrázolási feladatok. A feladatsor manuális, ezért szerezzetek be tollat és ceruzát, vastag és vékony filctollakat, akrilfestéket, ecseteket, ollót, ragasztót, magazinokat kollázshoz, színes papírokat, stb.

0-40 pont. 

BESZÉLGETÉS ÉS SZAKMAI PORTFOLIÓ ÉRTÉKELÉSE - online

(számítógép és internet kapcsolat szükséges)

 1. augusztus 14. 16.00 - tól (előzetes időbeosztás szerint)

A beszélgetés, online zajlik, a https://zoom.us/ program segítségével, kérjük előzetesen letölteni, telepíteni és tesztelni. A beszélgetés során a felvételi bizottság a felvételiző korábbi alkotásairól, szakmai elképzeléseiről és ismereteiről tájékozódik. Kíváncsian várjuk, hogy ismertesd személyes motivációd és jövőbeli terveid egy szakmai beszélgetés keretében. A beszélgetés időtartama 10-15 perc. 0-60 pont. 

 A beszélgetésre és szakmai portfólió értékelésre a munkáidat a kreatív feladattal egy időben és helyen van lehetőség feltölteni. Nyújtsd be a felületen, maximum 10 fájlban, saját készítésű tanulmányrajzod, tervezőgrafikai munkád, fotód, grafikád fényképes dokumentációját, összeillesztett portfólióban, pdf-ben vagy ppt-ben. A bemutatott munkáid száma ne haladja meg a 30 darabot és ne legyen kevesebb 10 darabnál (külön kis vázlatok, jegyzetek nem számítanak; vázlatfüzetek, könyvek, sketchbook és sorozatok is egy-egy darabnak). Ha vannak digitális mozgóképes (film, animáció stb.) alkotásaid, azok linkjeit is kérjük feltölteni (behance, vimeo, youtube, arthungry stb.) a jelentkezési felületre. Úgy állítsd össze a jelentkezésed, hogy a felvételi bizottság tagjai a lehető legteljesebb képet kaphassák az eddigi pályádról, szakirányú tervezőgrafikus / animátori / webdesigneri tevékenységedről, felkészültséged szintjéről.

Tervezőgrafika BA

English