Köszönjük a jelentkezőknek, hogy megmérettették magukat!

A felvételi eredményt a felvi.hu oldalon fogják közzétenni.

Tervezőgrafika

Tervezőgrafika BA szak Grafikai tervezés, Webtervezés, Animációs tervezés – specializációk

Miért jó döntés a tervezőgrafika alapszak (BA)?

A Tervezőgrafika BA specializációin biztos szakmai alapokat szerezhetsz, egyfelől az általános vizualitás kérdéseivel foglalkozó elméleti, másfelől technológiai jellegű ismereteket sajátíthatsz el, melyeket aztán – az alapképzésre következetesen felépített – mesterképzésben tudsz továbbfejleszteni, kialakítva egy autonóm tervezői – tervezőgrafikus, képanimátor és webdesigner – attitűdöt, szakmai ismeretet.

 

Mit fogsz nálunk tanulni?

Tervezőgrafika szakon a képzés során már az elejétől fogva sok gyakorlati órád lesz. Az első év végén három specializáció közül választhatsz: grafikai tervezés, webtervezés, animációs tervezés. Így tanulsz tervezőgrafikát, animációt, webes tárgyakat, komputergrafikát, digitális illusztrációt és tipográfiát, kiadványszerkesztést, digitális képfeldolgozást, 2D-3D animációt, kreatív webtervezést, HTML ismereteket, de művészet- és designtörténetet is. Kreatív vizuális gyakorlatokon veszel részt, és tanulsz természetesen rajzolást és kortárs képzőművészeti technikákat is (stencil, fotó, mintázás stb.).

 

Mit csinálhatsz ezzel a végzettséggel?

A tervezőgrafikusok/animátorok/webdesignerek munkájával sok helyen találkozunk (könyv, flyer, internet, filmek, reklámok, weboldal stb.). Tervezőként alkotásaid alapján a kívánt technikával kivitelezed a nyomtatott vagy multimédiás alkotásokat. A feladataid közé tartozik, hogy grafikai és látványterveket, illusztrációkat készíts, 2D-, 3D-animációkat és kreatív weboldalakat hozz létre. Elsősorban a gazdasági szereplők számára tervezel és fejlesztesz művészi érzékkel, kreativitással internetes oldalakat, nyomdai megoldásokat, animációs filmeket. Érteni fogsz a tervezői-előkészítői, szerkesztői feladatokhoz éppúgy, mint az analóg képi információk digitalizálásához.

 

Jellemző munkakörök:

  • Tervezőgrafikus
  • Animátor, rajz- és animációs film tervezője
  • Webdesigner
  • Koncept artist
  • Illusztrátor
  • Kiadványtervező és szerkesztő
  • 2D-, 3D-grafikus és -animátor

A tevékenységedet a grafikai stúdiókban, médiában és internetes újságoknál, reklám- és PR-cégeknél, lap- és könyvkiadóknál, animációs és filmstúdiókban végezheted. Tudásod alkalmas lesz arra, hogy vállalkozóként dolgozz. Tanulmányaidat tovább folytathatod az alapképzésre következetesen felépített mesterképzésen, vagy mint vizuális szakember, tanár.

Képzési idő 6 félév

Kik fognak tanítani?

habil. Csontó Lajos

egyetemi docens

habil. Csontó Lajos

Dr. Süli-Zakar Szabolcs DLA

egyetemi docens,
tanszékvezető

Dr. Süli-Zakar Szabolcs DLA

Szigeti G Csongor

adjunktus

Szigeti G Csongor

Szabó Károly

tanársegéd

Szabó Károly

Zeman-Juhász Éva

művésztanár

Zeman-Juhász Éva

Zeman Zoltán

tanársegéd

Zeman Zoltán

Rudics Mónika

művésztanár,
Szakmentor, Média és Design Tanszék

Rudics Mónika

Appel Sebastian

művésztanár

Appel Sebastian

Szemmelroth Balázs

művésztanár

Szemmelroth Balázs

Faa Balázs

főiskolai docens

Faa Balázs
Itt jelentkezhetsz
Felvételi vizsga információk

Tervezőgrafika BA Szak

Első forduló,   ALKALMASSÁGI VIZSGA – Online jelentkezés és portfólió feltöltése – május 25. éjfélig! 

Grafikai tervezés, Webtervezés, Animációs tervezés – specializációk
Képz. szint: Alapképzés
Munkarend: Nappali
Fin. forma: Állami ösztöndíjas
Képzési idő (félév): 6
Önköltség (félév): támogatott

A szakra a kapacitás a következő finanszírozási formával együttesen van megadva: önköltséges
Kapacitás: 5 < 30

Ez a szak önköltséges formában is indul.

Felvételi Vizsga, felvételi követelmény
A felvételi alkalmassági, gyakorlati és beszélgetés részekből áll:

01, ALKALMASSÁGI VIZSGA – Online jelentkezés és portfólió feltöltése – május 25. éjfélig!
A felvételire – a rendkívüli helyzetre való tekintettel – online formában lehet jelentkezni.

Az online felvételi folyamat részei: Online jelentkezési formanyomtatványt kell kitölteni. Részletes tájékoztató az intézet honlapján: http://vmi.uni-eger.hu/index.php
Nyújtsd be a felületen, maximum 10 fájlban, saját készítésű tanulmányrajzod, tervezőgrafikai munkád, fotód, grafikád fényképes dokumentációját, összeillesztett portfólióban, pdf-ben vagy ppt-ben. A bemutatott munkáid száma ne haladja meg a 30 darabot és ne legyen kevesebb 10 darabnál (külön kis vázlatok, jegyzetek nem számítanak; vázlatfüzetek, könyvek, sketchbook és sorozatok is egy-egy darabnak). Ha vannak digitális mozgóképes (film, animáció stb.) alkotásaid, azok linkjeit is kérjük feltölteni (behance, vimeo, youtube, arthungry stb.) a jelentkezési felületre. Úgy állítsd össze a jelentkezésed, hogy a felvételi bizottság tagjai a lehető legteljesebb képet kaphassák az eddigi pályádról, szakirányú tervezőgrafikus / animátori / webdesigneri tevékenységedről, felkészültséged szintjéről.

A feltöltött anyagot szakmai bizottság értékeli. Az alkalmassági vizsga értékelése „megfelelt” vagy „nem felelt meg” minősítés lehet. Az alkalmassági vizsga kizáró jellegű, aki „nem felelt meg” minősítést szerzett, gyakorlati vizsgát nem tehet. Aki az alkalmassági vizsgán „megfelelt”, tovább jut a második fordulóra (gyakorlati vizsga).

02, GYAKORLATI VIZSGA - online (számítógép és internet kapcsolat szükséges)
A gyakorlati vizsgán 0-200 pont szerezhető összesen.

1. Digitálisan elkészítendő szakmai feladat
2020. június 2. - A szakmai feladat meghirdetése
Reggel 9 órakor közzétesszük a VMI honlapján, http://vmi.uni-eger.hu/index.php
2020. június 18. éjfélig! A szakmai feladat megoldásának feltöltése adott tárhelyre.
0-60 pont.

2. Manuálisan elkészítendő szakmai feladatok (2 nap) - mindkét nap reggel 9 órakor közzétesszük a VMI honlapján, http://vmi.uni-eger.hu/index.php

1. 2020. június 22. 9-15 óra (a meghirdetés és feltöltés időpontjai)
Rajzi feladat - 50x70cm:
Tanulmányrajz tér-, tárgy- és alakábrázolás (szén, ceruza, tus stb.) monokróm és színes változatban, különös figyelemmel a kompozíció, arányok, nézőpont választás és a színek használatára.
0-40 pont.

2. 2020. június 23. 9-15 óra (a meghirdetés és feltöltés időpontjai)
Kreatív feladat - A3 / 50x70cm:
Szakmai tervezési, ábrázolási feladatok. A feladatsor manuális, ezért szerezzetek be tollat és ceruzát, vastag és vékony filctollakat, akrilfestéket, ecseteket, ollót, ragasztót, magazinokat kollázshoz, színes papírokat, stb.
0-40 pont.

FIGYELEM! A frissített szakmai portfólió feltöltésére a kreatív feladattal együtt, egy időben és helyen van lehetőség.

03, BESZÉLGETÉS ÉS SZAKMAI PORTFOLIÓ ÉRTÉKELÉSE - online
(számítógép és internet kapcsolat szükséges)
2020. június 25-26. - Előzetes időbeosztás szerint
A beszélgetés, online zajlik, a https://zoom.us/ program segítségével, kérjük előzetesen letölteni, telepíteni és tesztelni. A beszélgetés során a felvételi bizottság a felvételiző korábbi alkotásairól, szakmai elképzeléseiről és ismereteiről tájékozódik. Kíváncsian várjuk, hogy ismertesd személyes motivációd és jövőbeli terveid egy szakmai beszélgetés keretében. A beszélgetés időtartama 10-15 perc.
0-60 pont. A beosztást június 24-én 9 órakor a VMI honlapján tesszük közzé.
A beszélgetésre és szakmai portfólió értékelésre a munkáidat a kreatív feladattal egy időben és helyen van lehetőség feltölteni. Nyújtsd be a felületen, maximum 10 fájlban, saját készítésű tanulmányrajzod, tervezőgrafikai munkád, fotód, grafikád fényképes dokumentációját, összeillesztett portfólióban, pdf-ben vagy ppt-ben. A bemutatott munkáid száma ne haladja meg a 30 darabot és ne legyen kevesebb 10 darabnál (külön kis vázlatok, jegyzetek nem számítanak; vázlatfüzetek, könyvek, sketchbook és sorozatok is egy-egy darabnak). Ha vannak digitális mozgóképes (film, animáció stb.) alkotásaid, azok linkjeit is kérjük feltölteni (behance, vimeo, youtube, arthungry stb.) a jelentkezési felületre. Úgy állítsd össze a jelentkezésed, hogy a felvételi bizottság tagjai a lehető legteljesebb képet kaphassák az eddigi pályádról, szakirányú tervezőgrafikus / animátori / webdesigneri tevékenységedről, felkészültséged szintjéről.

PÓTNAP

június 29-30.-ig.   A beszélgetés a második napon lesz. A leírást lásd fent


Eszterházy Károly Egyetem
Bölcsészettudományi és Művészeti Kar

Tervezőgrafika BA