Tervezőgrafika

Tervezőgrafika BA szak Grafikai tervezés, Webtervezés, Animációs tervezés – specializációk

Miért jó döntés a tervezőgrafika alapszak (BA)?

A Tervezőgrafika BA specializációin biztos szakmai alapokat szerezhetsz, egyfelől az általános vizualitás kérdéseivel foglalkozó elméleti, másfelől technológiai jellegű ismereteket sajátíthatsz el, melyeket aztán – az alapképzésre következetesen felépített – mesterképzésben tudsz továbbfejleszteni, kialakítva egy autonóm tervezői – tervezőgrafikus, képanimátor és webdesigner – attitűdöt, szakmai ismeretet.

 

Mit fogsz nálunk tanulni?

Tervezőgrafika szakon a képzés során már az elejétől fogva sok gyakorlati órád lesz. Az első év végén három specializáció közül választhatsz: grafikai tervezés, webtervezés, animációs tervezés. Így tanulsz tervezőgrafikát, animációt, webes tárgyakat, komputergrafikát, digitális illusztrációt és tipográfiát, kiadványszerkesztést, digitális képfeldolgozást, 2D-3D animációt, kreatív webtervezést, HTML ismereteket, de művészet- és designtörténetet is. Kreatív vizuális gyakorlatokon veszel részt, és tanulsz természetesen rajzolást és kortárs képzőművészeti technikákat is (stencil, fotó, mintázás stb.).

 

Mit csinálhatsz ezzel a végzettséggel?

A tervezőgrafikusok/animátorok/webdesignerek munkájával sok helyen találkozunk (könyv, flyer, internet, filmek, reklámok, weboldal stb.). Tervezőként alkotásaid alapján a kívánt technikával kivitelezed a nyomtatott vagy multimédiás alkotásokat. A feladataid közé tartozik, hogy grafikai és látványterveket, illusztrációkat készíts, 2D-, 3D-animációkat és kreatív weboldalakat hozz létre. Elsősorban a gazdasági szereplők számára tervezel és fejlesztesz művészi érzékkel, kreativitással internetes oldalakat, nyomdai megoldásokat, animációs filmeket. Érteni fogsz a tervezői-előkészítői, szerkesztői feladatokhoz éppúgy, mint az analóg képi információk digitalizálásához.

 

Jellemző munkakörök:

  • Tervezőgrafikus
  • Animátor, rajz- és animációs film tervezője
  • Webdesigner
  • Koncept artist
  • Illusztrátor
  • Kiadványtervező és szerkesztő
  • 2D-, 3D-grafikus és -animátor

A tevékenységedet a grafikai stúdiókban, médiában és internetes újságoknál, reklám- és PR-cégeknél, lap- és könyvkiadóknál, animációs és filmstúdiókban végezheted. Tudásod alkalmas lesz arra, hogy vállalkozóként dolgozz. Tanulmányaidat tovább folytathatod az alapképzésre következetesen felépített mesterképzésen, vagy mint vizuális szakember, tanár.

Képzési idő 6 félév

Kik fognak tanítani?

habil. Csontó Lajos

egyetemi docens

habil. Csontó Lajos

Dr. Süli-Zakar Szabolcs DLA

egyetemi docens,
tanszékvezető

Dr. Süli-Zakar Szabolcs DLA

Szigeti G Csongor

adjunktus

Szigeti G Csongor

Szabó Károly

tanársegéd

Szabó Károly

Zeman-Juhász Éva

művésztanár

Zeman-Juhász Éva

Zeman Zoltán

tanársegéd

Zeman Zoltán

Rudics Mónika

művésztanár,
Szakmentor, Média és Design Tanszék

Rudics Mónika

Appel Sebastian

művésztanár

Appel Sebastian

Szemmelroth Balázs

művésztanár

Szemmelroth Balázs

Faa Balázs

főiskolai docens

Faa Balázs
Itt jelentkezhetsz
Felvételi vizsga információk

Tervezőgrafika BA

English