Tervezőgrafika

Tervezőgrafika BA szak Grafikai tervezés specializáció

Tervezőgrafika BA

Grafikai tervezés specializáció

 Szakképzettség: Tervezőgrafikus (BA)
Szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Graphic Design Bachelor (BA)
Képzési idő: 6 félév
Képzés jellemzője: alapképzés

 Finanszírozási forma:
A – állami ösztöndíjas képzés
K – önköltséges képzés
Önköltség összege: nappali tagozaton: 800.000 Ft/félév

 Képzés helyszíne: Eszterházy Egyetem Egri Campus

 A felvétel előfeltétele:
érettségi bizonyítvány;
szakmai alkalmassági és gyakorlati vizsga

 Felvétel módja:
Részletes információk: www.felvi.hu; http://vmi.uni-eger.hu/
Jelentkezés határideje: 2021. február 15.
Jelentkezés módja:
elektronikus úton a www.felvi.hu oldalon

 Felvilágosítás:
Felvételi és Képzésszervezési Osztály
“A” ÉPÜLET Eger, Eszterházy tér 1. fsz. 131.
Tel.: (36)520-424 (36) 520-400/3179 mellék
E-mail: felvi@uni-eszterhazy.hu

 Miért jó döntés a tervezőgrafika alapszak?

A Tervezőgrafika BA specializációin a hallgató biztos szakmai alapokat szerez az önálló alkotáshoz, kialakítva autonóm tervezői – tervezőgrafikus, animátor és webfejlesztő – attitűdöt. A képzés célja tervezők képzése, akik a vizuális kultúrában való jártasságuk, technológiai ismereteik, műveltségük birtokában képesek specializált tartalmak vizuális formában történő megjelenítésére, közvetítésére, sokszorosításra (print, multimédia, animáció, online felület), alkalmasak a kornak megfelelő minőségű produktumok létrehozására. Elsajátítják a tervtől a kész grafikai munkáig tartó munkafolyamatokat, a technikai kivitelezést.

Mit fogsz nálunk tanulni?

Tervezőgrafika szakon a képzés során már az elejétől fogva sok gyakorlati órád lesz. Az első év végén három specializáció közül választhatsz: grafikai tervezés, webtervezés, animációs tervezés. Igy tanulsz tervezőgrafikát, animációt, webes tárgyakat, komputergrafikát, digitális illusztrációs és a tipográfiát, kiadványszerkesztést, digitális képfeldolgozást, 2D-3D animációt, kreatív webtervezést, HTML ismereteket, de művészet- és grafikatörténetet is. Kreatív vizuális gyakorlatokon veszel részt, és tanulsz természetesen rajzolást és képzőművészeti technikákat (stencil, foto, mintázás stb.).

Mit csinálhatsz ezzel a végzettséggel?

A tervezőgrafikusok/animátorok/web-designerek munkájával sok helyen találkozunk (könyv, flyer, internet, filmek, reklámok, weboldal stb.) Tervezőként alkotásaid alapján a kívánt technikával kivitelezed a nyomtatott, vagy multimédiás alkotásokat. A feladataid közé tartozik, hogy grafikai és látványterveket, illusztrációkat készíts. Izgalmas feladatod lesz a 2D, 3D animáció és grafikák létrehozása. Elsősorban a gazdasági szereplők számára tervezel és fejlesztesz művészi érzékkel és kreativitással internetes oldalakat, grafikai megoldásokat, animációs filmeket. Érteni fogsz a tervezői-előkészítői, szerkesztői feladatokhoz, éppúgy, mint az analóg képi információk digitalizálásához.

Jellemző munkakörök:

 • Tervezőgrafikus
 • Animátor, rajz és animációs film tervezője
 • Webdesigner
 • Koncept artist
 • Illusztrátor
 • Kiadványtervező és szerkesztő
 • 2D, 3D grafikus és animátor

A tevékenységedet a grafikai stúdiókban, médiában és internetes újságoknál, reklám és PR cégeknél, lap-, és könyvkiadóknál, animációs- és filmstúdiókban végezheted. Tudásod kifejezetten alkalmas lesz arra, hogy vállalkozóként dolgozz.

Miért válaszd az Eszterházyt?

 Kvalitás és korszerűség. Tanáraink magasan képzett, országos hírű szakemberek akik oktatási tevékenységükkel párhuzamosan aktívan folytatnak tervezői tevékenységet, így napi kapcsolatban vannak nemzetközi és az országos fórumukkal, műhelyekkel. A képzés intenzív de méretének köszönhetően családias, így kellemes környezetben biztosíthatjuk hallgatóink számára az aktuális trendeknek megfelelő, alapos képzést, mely megszerzésével tapasztalataink alapján könnyen el tudnak helyezkedni. Az alapképzés megszerzése után intézetünkben továbhatnulhatsz mesterképzésünkön.

 

Képzési idő 6 félév

Kik fognak tanítani?

habil. Csontó Lajos

egyetemi docens

habil. Csontó Lajos

Dr. Süli-Zakar Szabolcs DLA

egyetemi docens,
Szakfelelős Tervezőgrafika BA, MA

Dr. Süli-Zakar Szabolcs DLA

Szigeti G Csongor

adjunktus

Szigeti G Csongor

Szabó Károly

egyetemi tanársegéd

Szabó Károly

Zeman-Juhász Éva

művésztanár

Zeman-Juhász Éva

Zeman Zoltán

egyetemi tanársegéd

Zeman Zoltán

Rudics Mónika

művésztanár,
Szakmentor, Média és Design Tanszék

Rudics Mónika

Szemmelroth Balázs

művésztanár

Szemmelroth Balázs

Faa Balázs

egyetemi docens

Faa Balázs

Gyöngy Dániel

művésztanár

Gyöngy Dániel

Dr. Szolnoki József DLA

Tanszékvezető egyetemi docens

Dr. Szolnoki József DLA
Itt jelentkezhetsz
Felvételi vizsga információk

TERVEZŐGRAFIKA BA FELVÉTELI – PÓTFELVÉTELI GYAKORLATI VIZSGA II.  (2021.07.01.)

Grafikai tervezés / Webtervezés / Animációs tervezés specializáció 
Online, július 01. csütörtök, 9-17:30 óra (a meghirdetés és feltöltés időpontjai). 
A feladatot reggel 9 órakor közzétesszük a VMI honlapján: http://vmi.uni-eger.hu/index.php

A frissített szakmai portfóliót a mai napon 10:00-tól tartott BESZÉLGETÉS ÉS SZAKMAI PORTFOLIÓ ÉRTÉKELÉSE interjú keretében lesz lehetőség bemutatni, előzetes időbeosztás szerint, amelyet  tegnap 9 órakor a VMI honlapján tettünk közzé. (mivel itt is 15 perccel korábban kell gép előtt lenni és a beszélgetés is 15 perc, ezért van lehetőség 17:29-ig feltölteni a mai beadandó feladatokat!) A szóbeli felvételi online zajlik, a Microsoft Teams program segítségével, kérjük előzetesen letölteni, telepíteni és tesztelni. A beszélgetés során a felvételi bizottság a felvételiző korábbi alkotásairól, szakmai elképzeléseiről és ismereteiről tájékozódik. Kíváncsian várjuk, hogy ismertesd személyes motivációd és jövőbeli terveid egy szakmai beszélgetés keretében. 

Ne felejtsétek, ezen a napon a feltöltéskor egy fényképes szakmai önéletrajzot is kérünk, amely tartalmazza: az eddigi iskolákat (közép és OKJ, ha van), felkészítő tanárok neveit, programismeretet, képességeket/készségeket, nyelvtudást, saját szakmai portfóliós oldalakat, elérhetőségeket, valamint motivációs levélként néhány gondolatot a saját szakmai elhivatottságról, tervekről, elképzelésekről!

 

KREATÍV FELADATOK

A. FELADAT 

FIKTÍV TÁBOR PLAKÁT / 50x70cm (manuálisan elkészítendő)

A pandémia után minden a nyitásról, annak lehetőségéről szól, hogy kellő figyelemmel és felelősséggel, de fokozatosan visszatérhetünk, valami nagyon hasonló élethelyzetbe, mint két évvel ezelőtt. A jelenlegi szabályozás új kötelezettségeket is előír (létszám, védettségi igazolvány, korhatár stb). E rendezők mentén tervezz meg egy általad elképzelt tábor plakátját 50x70 cm méretben! Szabad kezet kapsz, abban, hogy a tábor milyen tematikára épül. Munkád legyen figyelemfelkeltő, mutassa be, mitől különleges/egyedi/jó/kihagyhatatlan az ott, együtt töltött időszak. Szerepeljenek rajta az alábbi információk: esemény neve, témája, időpont, helyszín, részvételhez szükséges kötelezettségek, előírások. Technika: rajz, festés, kollázs, montázs, stb. 

A munka során készíts minimum 3 fázisképet is a készülési folyamatról.  

 

B. FELADAT

PIKTOGRAMOK VAGY STORYBOARD / A3  (manuálisan elkészítendő) 

6 képből álló piktogram-sorozat vagy storyboard (opciopnális) rajzolása a fenti FIKTÍV TÁBOR eseménnyel kapcsolatban. Pl.: a pandémia utáni helyzetben a tiltások és lehetőségek, veszélyek, kötelező előírások betartása (maszkviselés, védettségi igazolvány, távolságtartás, stb), de lehet ettől eltérő is, pl.: ajánlások, helyes viselkedés, témához kapcsolódó képek, ott töltött idő, stb. A piktogramok bemutatása egy mobil alkalmazás vagy weboldal drótvázán is történhet (ahol ikonként tudnak egymás mellett megjelenni), amennyiben a webdesign érdekel.
A munka során készíts minimum 3 fázisképet is a készülési folyamatról!

Az A és B FELADATOK megoldásaiban csak manuális eljárással lehet dolgozni! Grafikai tervezéseket, digitális munkát nem lehet beadni!

A beadandó képeket kérjük, egy PDF-be fűzd össze és ügyelj annak elnevezésére! Erre példa:
Jelentkező_Emő_tanulmányrajz_sztárság

BEADANDÓ: 

 1. fázisfotók (minimum 3db.) 
 2. A. FELADAT 
 3. B. FELADAT 
 4. szakmai önéletrajz

 Az A. és B FELADAT megoldásaiban fontos, hogy a munkák a jelentkező kreativitását, szemléletmódjának frissességét tükrözzék. Anyaghasználatban szabad kezet kap mindenki, így az értékeléskor is szempont lesz az érdekes, nem szokványos megoldások bemutatása is. Szöveg és kép megjelenítésekor a kettő viszonyára figyelni kell! Ha karakteres betűtípusokat választ, azoknak a témához kell passzolni. A színek tudatos használatát és azok tervezői alkalmazását kell tükröznie a munkáknak! Fontos a vonal, a folt szakmai használata, az autonóm alkotói gondolkodás helyett inkább a tervezői létrehozás domináljon!

Kérdés esetén keressetek minket:

+36 20 997 4599 Mizsák-Bandis Barbara
+36 30 315 4590 Szabó Károly

Értékelés: 0-40 pont.

 HATÁRIDŐ:

2021. július 01. 17:29!

A feltöltési felület linkje: https://forms.gle/h6crtjB3TGPGVtXN9

 

BESZÉLGETÉS ÉS SZAKMAI PORTFÓLIÓ ÉRTÉKELÉSE - Beosztás   (2021. július 01.)

FIGYELEM! A frissített szakmai portfóliót a 2021. július 01-én tartott BESZÉLGETÉS ÉS SZAKMAI PORTFOLIÓ ÉRTÉKELÉSE interjú keretében lesz lehetőség bemutatni, előzetes időbeosztás szerint, amelyet  június 30-án 9 órakor a VMI honlapján tesszük közzé. A szóbeli felvételi online zajlik, a Microsoft Teams program segítségével, kérjük előzetesen letölteni, telepíteni és tesztelni. A beszélgetés során a felvételi bizottság a felvételiző korábbi alkotásairól, szakmai elképzeléseiről és ismereteiről tájékozódik. Kíváncsian várjuk, hogy ismertesd személyes motivációd és jövőbeli terveid egy szakmai beszélgetés keretében.  

Fontos, hogy olyan eszközről jelentkezz be, hogy a már feltöltött anyagod, képernyőmegosztással be tudd mutatni!  

A beszélgetés időtartama 10-15 perc. 
A jelentkezők először egy várószobába fognak kerülni,  melyből a bizottság egyenként fog mindenkit beengedni. Így kérünk mindenkit, hogy várjon türelemmel.

Értékelés: 0-60 pont.

 

Július  01. beosztás

  1 BIZOTTSÁG  (07.01.)

  Link: https://tinyurl.hu/C3D2/  

Probléma esetén hívható:  06304568475 (Szemmelroth Balázs) 

  Azonosítók időponttal: 

10:00 - 10:15  310814039874 
10:15 - 10:30  310815109213 
10:30 - 10:45  310814311877 
10:45 - 11:00  310814675834 
11:10 - 11:25  310814625433 
11:25 - 11:40  310814035971 
11:40 - 11:55  310814220870 
11:55 - 12:10  310814959691 
12:10 - 12:25  310815138642 

 

  2 BIZOTTSÁG  (07.01.)

  Link:  https://tinyurl.hu/drn6/  

Probléma esetén hívható:  06305747054 (Szigeti Gábor Csongor) 

  Azonosítók időponttal: 

10:00 - 10:15  310814181437 
10:15 - 10:30  310815069367 
10:30 - 10:45  310814947373 
10:45 - 11:00  310815114528 
11:10 - 11:25  310814107598 
11:25 - 11:40  310815001295 
11:40 - 11:55  310814805431 
11:55 - 12:10  310815020493 

 

  3 BIZOTTSÁG  (07.01.)

  Link:  https://tinyurl.hu/iwyD/   

Probléma esetén hívható:  06702620181  (Zeman Zoltán)

  Azonosítók időponttal: 

10:00 - 10:15  310814306497 
10:15 - 10:30  310814259845 
10:30 - 10:45  310814423912 
10:45 - 11:00  310814187731 
11:10 - 11:25  310814313519 
11:25 - 11:40  310815024271 
11:40 - 11:55  310814407451 
11:55 - 12:10  310814142520 

       

Tervezőgrafika BA

English