Törökországi nyári filmes egyetem Bella Ferenc

Publikáció: 2018. augusztus 21. kedd

 A Yunus Emre Enstitüsü és az isztambuli Sehir Egyetem szervezésében idén először rendeztek nemzetközi nyári egyetemet a világ minden tájáról érkező egyetemisták részére. A program célja a török filmművészet és a kortárs török film értékeinek megismertetése volt workshopok, kirándulások, találkozók keretében. Bella Ferenc, aki az elmúlt tanévben animációs és mozgóképes feladatokban kiváló eredményeket ért el, az Eszterházy Károly Egyetem Mogóképművészeti és Kommunikációs Tanszékét képviselhette a 15 napos, izgalmas  törökországi tanulmányúton.

Ferenc írja:

„A program 2018.07.29.-én kezdődött a kiutazással és az ismerkedéssel az Isztambuli Sehír egyetemi kampuszban, amely később fő helyszíneként szolgált a programnak. A programban 20 országból 23 hallgató (BA, MA, Proff) ill. már a filmszektorban aktívan dolgozó személy vett részt. A program során szoros napirendet kellett betartanunk. Minden nap 7:30-kor kezdődött reggelivel, majd 10 órától megkezdődött az első előadás vagy workshop. A török filmezést az alapjaitól kezdtük el megismerni egészen a jelenkorig. Kortárs alkotókkal találkoztunk, akik megosztották velünk személyes tapasztalataikat, ötletekkel és tanácsokkal láttak el minket. A nap második felében rendszerint vetítésen vettünk részt és megnéztünk egy, a török filmművészet szempontjából lényeges filmet vagy az éppen vendégként meghívott alkotó egy-egy munkáját, a film után pedig közösen elemeztünk az alkotóval. A napirendek 3. részében pedig utazásokat tettünk a török filmgyártás fontos intézményeihez, múzeumokhoz, filmarchívumokhoz, filmgyárhoz, filmmúzeumhoz.

Személyes tapasztalataim alapján úgy gondolom, hogy a Yunus Emre Enstitüsü által kezdeményezett program rendkívül magas színvonalú, tartalmas, izgalmas, és jó lehetőség mindenki számára, aki szeretne mélyebben megismerkedni a török filmgyártás és filmművészettel. Nem utolsósorban pedig jó lehetőség, hogy nemzetközi kapcsolatokat és barátságokat kössön a résztvevő. Hatalmas kaland és felejthetetlen élmény volt.“

Bella Ferenc augusztus 13-án tért haza, s az útról készült képeit, videojegyzetét itt tudjátok megnézni!

 

Bella Ferenc török

Gál Tamás szakdolgozatfilmje első díjas

a Cégér Wekerlei Filmfesztiválon

Gál Tamás szakdolgozatfilmje első díjas

Szuper 8-tól, a televíziós valóságshow-ig

lezajlott a Mozképművészeti és Kommunikációs Tanszék TDK házi fordulója

Szuper 8-tól, a televíziós valóságshow-ig

Ilyenek voltunk ....

Brüsszelben II.

Ilyenek voltunk ....

Ilyenek voltunk....

Brüsszelben I.

Ilyenek voltunk....

Zagyva Zoltán

mozgóképkultúra és médiaismeret BA

Zagyva Zoltán

Lehoczki Sámuel Mihály

mozgóképkultúra és médiaismeret BA

Lehoczki Sámuel Mihály
English