Hazatérés / Homecoming

Publikáció: 2020. október 10. szombat

F. Balogh Erzsébet festőművész Miskolci Galériában nyíló kiállítása

Megnyitó: 2020. október 22., 17:00
A kiállítást megnyitja: Bukta Imre  Munkácsy Mihály-díjas képzőművész
Kurátor: H. Szilasi Ágota művészettörténész

A megnyitón való részvétel regisztrációhoz kötött, ez az alábbi linken tehető meg: https://forms.gle/BG6qnh32p72oJ454A 
Látogatható 2020. november 29-ig, hétfő kivételével 9-17 óráig.

 Balogh Erzsébet kiállítása elé.

Engedjék meg, hogy ne avval húzzam az Önök idejét, hogy szakmailag értékeljem F. Balogh Erzsébet munkásságát, mely életműnek egy pici, ám legfrissebb szeletét itt láthatjuk a kiállításon.

Egyrészt nem vagyok művészettörténész, sem esztéta, aki hajszálpontosan, vagy nem, de beilleszteni képes a művész életművét a magyar és nemzetközi térbe összehasonlító elemzéseken keresztül. Ennek a helye majd a katalógusban lesz Tayler Patrick Nicholas tollából, egyébként kitűnő írás. Inkább egy szubjektív esszében elmélkednék azon, miért adta az alkotó ennek a kiállításnak azt a címet, hogy „Hazatérés”. Természetesen nem szeretném megkerülni a szakmaiságot, az alkotásban legfontosabb a motiváció, és a motívumok rendszere. Pontosan ezért izgatott az, hogy a magam módján utánajárjak, a véletlennek köszönhető-e, vagy nagyon is tudatos, vagy talán mélyről feltörő érzelmi töltődés miatt jutott el a művész a mostani motívumai kifejtéséhez és azok milyen összefüggésben lehetnek a „Hazatérés” címmel. Mert ez a címadás egyszeri és megismételhetetlen a számára. Ugyanis ha ez a cím a művész, például soproni kiállításán szerepelne, azt kellene kutatnunk, hogy a kiállított művek hogyan kapcsolódnak a címhez. Most is megtehetjük ezt, azonban sokkal mélyebb és személyesebb a motiváció: F. Balogh Erzsébet ebben a városban született, ez a város irányította a képzőművészet felé. Lehet-e érzelmileg - ekkora időtávlatból - viszonyulni egy lüktető hatalmas városhoz? A válasz igen. Mert az emlékek nem csak Zsóka szívében őrződtek meg, hanem maga város is őrzi Zsóka emlékeit, ott lebegnek a Deák téren, ott úszkálnak a Pece patak felett, ott rejtőzködnek a házfalak repedéseiben.

 Különös időket élünk mostanában, sajnos nem a velencei karneválon vagyunk, mégis maszkot hordunk, találgatjuk, ki lehet az „álarc” mögött. Azt mondhatjuk, még az is csoda, hogy ennyien összejöttünk erre az eseményre - kicsi kockázatot is felvállalva -, és ez nem véletlen, hiszen mi, akik itt vagyunk, szuszogva a maszkunk mögött, szeretnénk ünnepélyessé tenni ezt az estét, F. Balogh Erzsébet első miskolci önálló kiállításán. Most álljunk meg egy szóra, pontosabban a kiállítás címére utalóra, ami a „Hazatérés”. Azon gondolkodtam el, hogy Budapesten kívül pozitív értelemben, minden a magyar vidékhez tartozik Sopronostul, Sajóládostul, Miskolcostul, ezért mondjuk azt, hogy hazamegyek, oda ahol születtem. Ugyanúgy, ahogy számomra meghatározó az, hogy Mezőszemere a szülőfalum, mert fontos tartozni valahová, belénk égtek gyermekkorunk gazdag élményei, ami érzelmileg determinál bennünket az életünk végéig. Engedjék meg, hogy mostantól ne F. Balogh Erzsébet művésznőt használjak, hanem a számomra kedvesebb Zsókát, azt hiszem elmondható, hogy Egerben, ahol él, ő mindenki Zsókája, százak, ha nem ezrek hívták, hívják így, rengeteg tanítvány, barátok, kollégák, szinte az egész város így ismeri.

Mielőtt hozzáfogtam volna e szöveg megírásához, megkértem Zsókát, írjon pár sort arról, mit jelent számára ez a város, ez a hatalmas magyar Golden Gate híd a Bükk és a sík vidék között, írjon arról, ami miatt azt a címet adta a kiállításának, hogy: Hazatérés.

Megható volt a sorait olvasni, mert ahogy nékem a muskátlis falusi ablakok, néki a miskolci belváros adott vizuális élményt, szagokat, illatokat, gyerekkori kalandot. Ahogyan én nyaranta a Rima patakban fürödtem, ő úgy volt a pancsolós kislány az Augusztus 20.-i strandi medencében.

Ahogyan én a közeli erdőben, ő úgy barangolt barátnőivel a nagyváros utcáin egy forint-ötven filléres vízízű fagyit nyalogatva - ma úgy mondanánk, lógtak -, számára ez volt a dzsungel. Miskolc akkoriban tele volt titokkal, kapualjak alatt, nedves udvarok mélyén meghúzódó megtűrt maszekokkal, a Búza tér a falusi batyus kofákkal, ődöngő lumpenekkel, akik ügyesen kikerülgették a rendőröket, a nagyapja asztalosműhelyében az intarziarajzok, mint fura Nasca vonalak, szóval mindenhol megannyi inger, izgalom. Ráadásul a világ leghosszabb villamos vonala is itt nyújtózik be a hegyekig. Ezt onnan lehetett tudni, hogy hosszú órákig zötykölődött, mire a végére ért, hogy aztán átállítás után ide-oda dülöngélve megcélozza a vasútállomást, ahol ennek a hosszú sínnek, mint valami óriáskígyónak egy fejet rajzoljon a fordulatával az állomás előtt. Zsóka a barátnőivel gyakran kisétált Lillafüredig vagy Tapolcáig. Nem írta, nem mondta, de visszafelé tuti, hogy blicceltek a villamoson, az olyan izgi. Zsóka a belvárosban megtapasztalta - főleg a szülei révén - azt a Miskolcot, ami még nyomokban tartalmazott polgárságot, ám visszafelé villamosozva volt ideje megfigyelni jobbra a vas és acél országa kimagasló vörös tégla gyárkéményeit, amik óriási ipari szivarokként ontották a gyárból összegyűjtött kohófüstöt, balra pedig hatalmas betonblokkok formájában emelkedett az égig, nyilvánult meg maga a szocializmus. Látta a gyárból némán kiözönlő melósokat, akik műszak után aktatáskáikkal a hónuk alatt felszívódtak a paneltornyok között. Azt azért nem gondolom, hogy ilyen élményekről írt verset, mert biztos vagyok abban, hogy Balogh Zsóka is írt verseket, mint minden szerelmes leány akkoriban. A szalvétagyűjtés utáni jó divat volt. Ám ő már a művészetbe volt szerelmes. Bocsánatot kérek ezért a kis korabeli anzixért , de ez nem kitérő, ugyanis úgy vélem, ez mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a kis Zsókából művész válhasson, hogy itt és most mint F. Balogh Erzsébet, miskolci kiállítását megtekinthessük. Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a hetvenes évek eleje mellett - ezek a középiskolás évek - hiszen művészetileg meghatározó volt a számára, a döntés időszaka.

Ha valaki, akkor ő igazán tudja több évtizedes oktatás után, mennyire számít egy tehetséges fiatalnak, mit mond és hogyan mondja a mester a tanítványának az útravalót. Azt hiszem művészettörténeti tény, hogy Miskolcon akkoriban izzott a művészeti élet, ebben Zsókának szerencséje volt. A színház, a Dériné utcai galéria, a grafikai biennálé, a Hermann Ottó Múzeumban csodálhatta Csontváry Öreg halász-át, Végvári Lajos előadásai, szóval ha valaki kíváncsi volt, színvonalasan tájékozódhatott, márpedig Zsóka nagyon is vevő volt ezekre az információkra. Seres János, aki Miskolc képzőművészeti centrummá tételében fáradozott - többek között az idén is megrendezendő Miskolci Téli Tárlat alapítója –, később Zsóka mestere lett az egri főiskolán. Úgy vallja, hogy a művészethez való viszonyát maradandóan ő alakította.

Balogh Erzsébet festőművész, mint említettem, oktató lett az egri főiskola rajz tanszékén. Számos ismert és elismert művész került ki a keze alól. Én a kétezres évek elején kerültem a tanszékre, mint oktató. Akkor is, most is kitűnő művészek és egyben tanárok oktattak és oktatnak a tanszéken, csak néhány nevet említsek az akkoriak közül: Földi Péter, Molnár László József, Nagy B. István, Kovács László. Köztünk üdítő volt Zsóka jelenléte, igazi jelenség, pillangóként röpködött a tanulmányt rajzoló hallgatók között, festészet iránti lelkesedése, derűje, tűpontos tanácsai átragadtak a diákokra. Nékem, amatőr oktatónak a példaképemmé vált. Zsókáról nem lehet azt mondani, hogy a tanítás mellett festett, de azt sem, hogy a festés mellett oktatott. Bizonyítékul szolgáltak a kiállításain szereplő művek. Először az egri Kepes házban láttam gyűjteményes kiállítását. Frissessége, bátorsága, például a vörös és kék színek minimálisan ábrázolós, inkább absztrakt használata ámulatba ejtett, ugyanis én nem vagyok képes olyan bátornak lenni, mint ő.

Az oktatás alatti időkben megtapasztaltam, hogy az alkotó diákokra hatással vagyunk ugyan, de ők is hatnak ránk, hiszen a fiatalok vizuális gondolkodása naprakészen kortárs, a helyzetükből fakadóan, ez nem vitás, frissen tart bennünket is, és okos szűrőkkel - most összekacsintok Zsókával - ez a frissesség hasznunkra válik.

Sok felsőoktatási tanár, amikor abbahagyja a tanítást - nem szeretném azt mondani, hogy nyugdíjas lesz, egyrészt nem illik, másrészt, ha ránézek Zsókára, ez nem látszik, harmadrészt egy igazi művész soha nem lesz nyugdíjas - szóval többen űrt éreznek, leeresztenek, visszabújnak a régi jól bevált stílusukhoz, modorukhoz. Nos, ez nem jellemző Zsókára, épp ellenkezőleg, amire bizonyíték a jelenlegi kiállítás is. Ez a kiállítás a folyton megújulni vágyás lenyomata.

Bukta Imre

Elhangzott 2020, október 22.-én a Miskolci Galériában, F.Balogh Erzsébet: Hazatérés című kiállításán.

 

( u.i:F. Balogh Erzsébet a megnyitón azt mondta, hogy két és fél évvel ezelőtt,- amikor az oktatást abbahagyta- elgondolkodott, hogyan tovább. Arra jutott, hogy az őt körülölelő világot másképp kell megfogalmaznia a festészetében, mint addig. Példamutató bátorság, eltökéltség és energia kellett ahhoz, hogy egy valóban új festészeti hangon megfogalmazott, egymáshoz harmonikusan illeszkedő művekből álló „sorozatát” megvalósítsa. Nagyon ajánlom a kiállítás megtekintését az egri Képzőművészeti Tanszék hallgatóinak, kerekedjenek fel és nézzék meg. Megéri!)

 Hazatérés /Homecoming/ a címe F. Balogh Erzsébet festőművész Miskolci Galériában nyíló kiállításának. A cím utalás  arra, hogy a szülővárost, Miskolcot érzi meghatározónak pályaorientációjában, mert gazdagon ellátta nemcsak szellemi útravalóval, de a város az Avastól, Tapolcáig, Lillafüredig óriási szabadságot és felfedezésre inspiráló környezetet is jelentet számára. Az 1970-es években , a kortárs grafika mestereinek munkái, többek között pl. Kondor Béla, Szalay Lajos, Lukovszky László, Feledy Gyula grafikái rendszeresen láthatóak voltak miskolci kiállításokon, valamint olyan karizmatikus festőegyéniségek, mint  pl. Seres János  vállaltak aktív szerepet a művészeti közéletben.  Magánórákon még találkozhatott Ruttkay Györggyel, a magyar aktivizmus egyik kiválóságával, aki életének utolsó éveiben a borsodi megyeszékhelyen élt.

A „hazatérés” egyben sokszínű, tág fogalom. Jelen esetben feltétlenül utal a festészetben megtett útra is, melynek során a belső érés folyamatát követhetjük nyomon, az indulati gesztusfestészettől a geometrikus rend felépítéséig terjedő úton. 
A cím további kérdéseket vethet fel, például egyáltalán „Haza lehet-e menni? Hol lehetünk otthon?” A hazatérés egy út állomása, ha nem is az utolsó, de a gyökerek, a múlt feldolgozásának fontos fázisa, mely erőgyűjtést is jelenthet a jövőhöz.
A kiállítás betekintést ad a valóság értelmezésének egy sajátos formájára, melyben az alkotási folyamat kerül a fókuszba, a festészeti anyagból kibontakozó keletkezés.
Ez a folyamat tele van kísérlettel, kérdés felvetéssel, sokszor játékos szabadsággal.
Talán a kísérletezés hangsúlya miatt a papír volt hosszú évekig a legkedveltebb és leggyakrabban használt anyaghordozó munkáiban. Többek között azért is, mert a gyors száradás, alakíthatóság  viszonylag kevés idő alatt megoldható általa (pasztell, akvarell, kollázs, kockákból készült installációk).
Tematikai szempontból a falusi és városi tájelemek geometriája indítja be az alkotó képzeletét. Fontos és meghatározó élményt jelentett művészetére a jászdózsai művésztelepen eltöltött időszak. Legtöbbször az objektív (tájélmények) és szubjektív (gesztusok, színek, faktúrák) elemek képi szerepét vizsgálja. A valóságélményeket kiegészítik a festék ösztönös használatából létrehozott strukturális kísérletek. Az alkotás folyamatában tudatosan  éli át a rombolás és építés anakronisztikus ellentétét.

Újabb munkái gyakran túllépnek a két dimenzió határán. Ezekben az installációkban   az absztrakttá tisztulás igénye kerül előtérben. A belső terek a vízszintesen elhelyezett képek tükröződő felületeivel távlatokat nyitnak, a fény minőségétől és helyétől állandóan változó „fázismunkává” válnak. 

2015 után készült olajfestményei a gravitáció határait is feszegetik, tudatosan használja a festék csorgásait, melyek a mozgás metaforáiként  egyben a feszültség hordozói is és a képfelület forgatásával új értelmet kapnak. A gesztussá merevedett, véletlenszerű festéknyomokhoz, a csorgatásokhoz geometriaformák kapcsolódnak, melyek tökéletes ellentétként a racionalitást, a rendet, az ember jelenlétének, keze nyomának, építkezésének kísérletező vagy tudatos megnyilvánulásait jelzik. 

MISKOLCI GALÉRIA

Nyitvatartási idő 

Kedd - vasárnap: 9:00 - 17:00
Hétfőn: ZÁRVA

 3530 Miskolc, Rákóczi u. 2.
+36 46 500 680
+36 46 560 170

http://www.miskolcigaleria.eu/f-balogh-erzsebet-hazateres-homecoming/

 

F.Balogh Erzsébet
(1955, Miskolc, Magyarország)

1977-ben az egri Tanárképző Főiskola, biológia-rajz szakán végzett, Seres János növendékeként, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát, ahol Szabados Árpád volt a mestere.
1985 óta tanít az egri Tanárképző Főiskola Rajz Tanszékén, majd jogutódján a Vizuális Művészeti Tanszéken, 2002-től főiskolai docensként. A tanítás fontos számára a festészet mellett, 2007-ben Eszterházy Emlékplakettel, 2010-ben a Magyar Felsőoktatásért Emlékéremmel tüntetik ki.
2002-2020 a Jászdózsai Nemzetközi Művésztelep művészeti vezetője, alapító és vezetőségi tagja az egri Szabad Szalon Egyesületnek, MAOE és a Magyar Vízfestők Társaságának tagja. Számos hazai és nemzetközi kiállításon és művésztelepen részt vett. Jelenleg Egerben él.

„Célom, hogy olyan kifejezési formákat és a megoldásokat találjak a tradicionális festészeten belül, amelyek egzaktabban kifejezik a szubjektív és objektív elemek kapcsolatát és örök dilemmáját. Pár éve foglalkoztat, az a kérdés miképpen lehetne a kockát, mint az egyik legtökéletesebb mértani testet beemelni festészetembe. Azzal kísérletezem, miként folytatódhat a gesztus a három dimenzióban a kockákon, melyek szigorú határai egyben le is fékezik azok lendületes erejét.” 

F. Balogh Erzsébet
(1955, Miskolc, Hungary)

In 1977, she graduated from the Teacher Training College in Eger, majoring in biology and drawing, as a student of János Seres, and then at the Hungarian College of Fine Arts, where Árpád Szabados was his master.
He has been teaching at the Department of Drawing at the Eger Teacher Training College since 1985, and then at his successor at the Department of Visual Arts, and from 2002 as an associate professor at the College. In addition to painting, teaching is important to her, in 2007 he was awarded the Eszterházy Memorial Plaque, and in 2010 he was awarded the Memorial Medal for Hungarian Higher Education.
2002-2020 artistic director, founding and management member of the Jászdózsa International Artists ‘Colony, member of the Eger Free Salon Association, MAOE and the Hungarian Water Painters’ Association. He has participated in many domestic and international exhibitions and art colonies. He currently lives in Eger. “

“My aim is to uncover such forms and solutions of expression within traditional painting that express more exactly the connection and the eternal dilemma of subjective and objective elements.  A few years I have been working on how to integrate one of the most perfect geometric shapes into my paintings, the cube. I have been experimenting with how the gesture could be sustained in for the three dimensions of cubes, the strict boundaries of which decelerate its momentum.”

 

homecoming/hazatérés

Még egyszer, utoljára...

Diplomafilm forog

Még egyszer, utoljára...

VMI Diploma 2021

Elkészült a Vizuális Művészeti Intézet 2021 Diploma katalógusa, online formában

VMI Diploma 2021

Mozgóképes tanárok az augusztusi Filmvilágban!

A Mozgóképművészeti és Kommunikációs Intézet tanszékvezetőinek írásai olvashatók a Filmvilág című filmművészeti folyóirat legújabb számában

Mozgóképes tanárok az augusztusi Filmvilágban!

Szíjártó Imre filmkritikái a Dunsztban

A dunaszerdahelyi, változatos tematikájú kulturális lap, a Dunszt közli a Mozgóképművészeti és Kommunikációs Intézet egyetemi tanára, Dr. habil Szíjártó Imre alábbi filmkritikáit

Szíjártó Imre filmkritikái a Dunsztban

Mozgóképesek a Mindhalálig forgatásán

A Mozgóképművészeti és Kommunikációs Intézet végzett hallgatói is részt vettek gyakornokként Mózes Gergely egyetemi tanársegéd készülő filmjének forgatásán július folyamán.

Mozgóképesek a Mindhalálig forgatásán

Publicritic 2021 - Digital Smog

Gratulálunk Gebur Norbert, elsőéves Tervezőgrafika BA szakos hallgatónknak, aki 2. helyezést ért el a Publicritic 2021 plakátpályázaton!

Publicritic 2021 - Digital Smog

MA Diplomakiállítás 2021

Tervezőgrafika szak

MA Diplomakiállítás 2021

MA Diplomavédés 2021

Tervezőgrafika szak

MA Diplomavédés 2021

BA Diplomavédés Eger / Animáció / Webdesign / Tervezőgrafika

Megvédték diplomájukat a BA Tervezőgrafikus, Webdesign és Animációs hallgatóink!

BA Diplomavédés Eger / Animáció / Webdesign / Tervezőgrafika

Traub Viktória animációja NFI-győztes!

Love or Left című új filmterve is támogatást nyert a Nemzeti Filmintézet idei pályázatán

Traub Viktória animációja NFI-győztes!

TERVEZŐGRAFIKA felvételi előkészítő Egerben!

Az Eszterházy Károly Egyetem felvételi előkészítőt indít Tervezőgrafika szakra

TERVEZŐGRAFIKA felvételi előkészítő Egerben!

Typefaceseger

Ajándék fontok az egri tervezőgrafikus hallgatóinktól!

Typefaceseger

Nyílt Nap és felvételi konzultációs lehetőség

2021. január 28. csütörtök 17 óra

Nyílt Nap és felvételi konzultációs lehetőség

Nyílt Nap és felvételi konzultációs lehetőség

2021. január 28. csütörtök 17 óra

Nyílt Nap és felvételi konzultációs lehetőség

Nyílt Nap és felvételi konzultációs lehetőség // Tervezőgrafika BA (Grafika, Animáció, Webdesign) és Tervezőgrafika MA

2021. január 28. csütörtök 17 óra

Nyílt Nap és felvételi konzultációs lehetőség // Tervezőgrafika BA (Grafika, Animáció, Webdesign) és Tervezőgrafika MA

Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi pályázat

Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi pályázat

VMI 2020 Diplomakatalógus

Elkészült a VMI 2020-as diplomakatalógusa!

VMI 2020 Diplomakatalógus

Sikeres NTP pályázat zárult le

egyetemista hallgatók és középiskolai diákok részvételével

Sikeres NTP pályázat zárult le

MAMA

Az egri Tervezőgrafika MA szakos hallgatóink bemutatják féléves munkáikat!

MAMA

Mindhalálig - az Eger TV-ben

Mózes Gergely volt az Eger TV vendége

Mindhalálig - az Eger TV-ben

BABA

Tervezőgrafika BA (Animáció/Grafika/Web) PREZI

BABA

 Válaszúton

Interjú a Válaszúton c. film alkotóival, Chilton Flóra rendezővel és Hejüsz Bettina operatőrrel

 Válaszúton

NYÍLT NAP

FELVÉTELRŐL A JANUÁRI VIRTUÁLIS NYÍLT NAPUNK

NYÍLT NAP

Mozgóképes TDK-eredmények

ITDK - Diploma Pitching - VIII. Eszterházy Film- és Médianapok - Illés György emlékére

Mozgóképes TDK-eredmények

ITDK őszi forduló 2020

November 25-én lezajlott az ITDK őszi fordulója

ITDK őszi forduló 2020

VIII. Eszterházy Film- és Médianapok

Filmek, előadások műhelytitkokról, exkluzív beszélgetések, könyvbemutató és rendhagyó közönségtalálkozók!

VIII. Eszterházy Film- és Médianapok

Mózes Gergely filmterve az NFI-győztesek közt!

animációs és fikciós elemekkel tervezett Mindhalálig című dokumentumfilmje

Mózes Gergely filmterve az NFI-győztesek közt!

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS!

Creative Arts Festival ( JICAF) Term of Reference (TOR)

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS!

A kortárs fotográfia intézményrendszere

Csizik Balázs fotográfus online előadása

A kortárs fotográfia intézményrendszere

Budapest seminar – a filmoktatásról

október 15-én és 16-án rendezte meg a Magyar Mozgókép- és Médiaoktatási Egyesület online konferenciáját

Budapest seminar – a filmoktatásról

Mozgóképeseink az ATAFF-on

az október 13-18-ig zajló nemzetközi fesztiválon, Szolnokon

Mozgóképeseink az ATAFF-on

A táblagéppel támogatott digitális pedagógiai környezet

Borbás László szekció előadása a nemzetközi Agria Média 2020 és ICI-16 Információ- és Oktatástechnológiai konferencián

A táblagéppel támogatott digitális pedagógiai környezet

Mozgóképes ösztöndíjasaink

Flaisz Vanda és Ferincz Péter harmadéves Képalkotás-Mozgókép BA szakos hallgatóink

Mozgóképes ösztöndíjasaink

Jelenések az MMA-Lexikonban

M Tóth Éva Jelenések című alkotása bekerült a Magyar Művészeti Akadémia legfontosabb magyar mozgóképeket tartalmazó, folyamatosan bővülő gyűjteményébe

Jelenések az MMA-Lexikonban

Mozgóképeseink a Bujtor István Filmfesztiválon!

Diákjaink játékfilm-kategóriában Death of Shadows című kisfilmjükkel indulnak 38 alkotás között

Mozgóképeseink a Bujtor István Filmfesztiválon!

Szabó Gáborral - négy képben

Ferincz Péter online-beszélgetése a VMI/Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszék emblematikus egyetemi tanárával elérhető a tanszéki YT-csatornán!

Szabó Gáborral - négy képben

SlowFilm-túra Noszvajon

Az ősszel megrendezendő Slow Film Nemzetközi Diákfilm Fesztivál programjaihoz keresett alternatív helyszíneket Noszvajon és környékén

SlowFilm-túra Noszvajon

Új Digitális Krónikások!

A Televíziós Műsorkészítő FOSZ-képzés 13 hallgatója tett sikeres online záróvizsgát

Új Digitális Krónikások!

Frissítve! - Sikeresen fejezték be tanulmányaikat a Mozgóképes hallgatóink

a Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszék Mozgóképkultúra és Médiaismeret BA szakán, valamint a Képalkotás BA Mozgóképkultúra és Média szakirányán.

Frissítve! - Sikeresen fejezték be tanulmányaikat a Mozgóképes hallgatóink

Strickland-Pajtók Ágnes angol nyelvű publikációja

“Digital Media and Hungarian American Women’s Migration Narratives” címmel

Strickland-Pajtók Ágnes angol nyelvű publikációja

Mozgóképes pályázati siker!

A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíj Program 2020 egyik nyertese Mózes Gergely

Mozgóképes pályázati siker!

Változatos továbbjutó pályamunkák a tanszéki ITDK-konferencián

Online prezentálták különböző műfajú pályázati anyagaikat a VMI-Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszék hallgatói

Változatos továbbjutó pályamunkák a tanszéki ITDK-konferencián

Mozgókép felvételi

Az online felvételire beadandó anyagok feltöltési határideje május 17-e éjfél!

Mozgókép felvételi

Virtuális Vetítő

Új mozgóképes YouTube-csatorna!

Virtuális Vetítő

Filmírók az „Új Közjáték“ pályázat első fordulójában

a Hamvas Béla Hagyatékkezelő és az Aster Film által meghirdetett kísérleti filmetűd szekcióban

Filmírók az „Új Közjáték“ pályázat első fordulójában

M Tóth Éva a húsvéti ÉS-ben

új rajzai láthatóak Sinkó István írásával

M Tóth Éva a húsvéti ÉS-ben

Mózes Gergely interjúja Bucsi Rékával

a ContextUs-on

Mózes Gergely interjúja Bucsi Rékával

Bollók Csaba újabb műve alapfilm!

Ezüstkor című filmje

Bollók Csaba újabb műve alapfilm!

Mozgóképes hallgatóink filmjeit sugározza a szlovákiai Régió TV

Szlovákia egész területén

Mozgóképes hallgatóink filmjeit sugározza a szlovákiai Régió TV

Mozgóképeseink a Trafó House-ban!

Filmválogatás február 17-én, hétfőn 18 órától

Mozgóképeseink a Trafó House-ban!

TUDOMÁNYRÓL DIÁKOKNAK KÍVÁNCSISÁGBÓL

hetedik alkalommal fotó-film szekció

TUDOMÁNYRÓL DIÁKOKNAK KÍVÁNCSISÁGBÓL

2019 legjobb külföldi filmjei

Mózes Gergely és a ContextUs szerint

2019 legjobb külföldi filmjei

Mozgóképkultúra és média felvételi előkészítő Egerben!

Az Eszterházy Károly Egyetem felvételi előkészítőt indít a Képalkotás BA szak Mozgóképkultúra és média szakirányára

Mozgóképkultúra és média felvételi előkészítő Egerben!

M Tóth Éva könyvkritikája a januári Filmvilágban

A nyár embere címmel

M Tóth Éva könyvkritikája a januári Filmvilágban

Digitalizált gengszterbiblia

Mózes Gergely újabb írásai a ContexUs-on!

Digitalizált gengszterbiblia

Gál Tamás újabb első díja!

Szeretünk itt élni című filmjéért

Gál Tamás újabb első díja!

FEDŐ

Válogatás a Képzőművészeti Tanszék II-III. éves képalkotás, festő szakos hallgatók munkáiból.

FEDŐ

Becskei Gábor könyvbemutatója

Őrszem és Káoszkreátor – Az utolsó fehér tűz

Becskei Gábor könyvbemutatója

VII. Eszterházy Film- és Médianapok Eger, Illés György emlékére – Tehetségnapok

2019. november 26-27-28

VII. Eszterházy Film- és Médianapok Eger, Illés György emlékére – Tehetségnapok

M Tóth Éva a Műcsarnokban

Serge Bloch animációiról

M Tóth Éva a Műcsarnokban

MOZGÓKÉP, MÉDIA, KOMMUNIKÁCIÓ II.

a Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszék konferenciája

MOZGÓKÉP, MÉDIA, KOMMUNIKÁCIÓ II.

M Tóth Éva az ÉS-ben

Égi Róma című írása és grafikái

M Tóth Éva az ÉS-ben

A film(tudomány) hálózatai

Szíjártó Imre előadása

A film(tudomány) hálózatai

Gál Tamás szakdolgozatfilmje első díjas

a Cégér Wekerlei Filmfesztiválon

Gál Tamás szakdolgozatfilmje első díjas

Szíjártó Imre a novemberi Filmvilágban!

A lengyel politikai thrillerről

Szíjártó Imre a novemberi Filmvilágban!

Az RTL a Meteoról

a filmlegendáról

Az RTL a Meteoról

Konferencia Grúziában

Szíjártó Imre előadása a Batumi Művészeti Egyetemen

Konferencia Grúziában

Mozgóképeseink az ATAFF-on

szolnoki nemzetközi Alexandre Trauner ART Filmfesztivál

Mozgóképeseink az ATAFF-on

2018

TIPÓZÓNA MAGYAR TIPOGRÁFIA DÍJ -hallgatói kategóriában SZÓRÁD ILONA Tervezőgrafika MA szakos hallgatónk nyerte.

2018

2018

Intézetünk volt hallgatója, Kopacz Kund Derkovits Képzőművészeti ösztöndíjat nyert.

2018

2018

EDUCATIO szakkiállítás, Hungexpo, Budapest - az Eszterházy Károly Egyetem standját PADÁNYI BARBARA, RUDICS MÓNIKA és SZEMMELROTH BALÁZS hallgatóink tervezték.

2018

A gondatlanság bizonytalansága

A Média és Design Tanszék első éves MA szakos hallgatói is kiállítottak Indonéziában

A gondatlanság bizonytalansága

2017

BEHANCE - KOLCSAR ZSOLT mesterszakos hallgatónk nyerte a nagyváradi Behance Portfolio Review 1. díját.

2017

2017

VYLYAN BOGYÓLÉ - a címketervező pályázat nyertese RUDICS MÓNIKA, a közönségdíjas pedig SZILÁGYI TAMARA tervezőgrafikus hallgatónk lett.

2017

2017

BEHANCE - az egri Behance Portfolio Review-t három öregdiákunk, BORBÁS MÁRTON, VINCZE LILLA és GULYÁS BENEDEK nyerte.

2017

2017

ARANY RAJZSZÖG KIÁLLÍTÁS - számos hallgatónk munkája kiállítva.

2017

2017

ARTHUNGRY DÍJ - VINCZE DÓRA hallgatónk diplomamunkája nyerte a Temporary Designer Tattoos különdíját.

2017

2017

PRO CARTON YOUND DESIGN AWARD - KAPI ANNA hallgatónk FoodNook csomagolásterve döntős lett a nagyszabású díjátadón Salzburgban. Társalkotó: Matyikánics Ádám.

2017

2017

ARC közérzeti kiállítás - FUCSKU DÁVID, MOLNÁR ROLAND és RUGA ÁDÁM hallgatónk plakátja is kiállítva az Ötvenhatosok terén Budapesten.

2017

2017

CZECHDESIGN YOUNG PACKAGE - KAPI ANNA FoodNook csomagolásterve különdíjban részesült. Társalkotó: Matyikánics Ádám.

2017

2017

A YOGYAKARTAI MŰVÉSZETI INTÉZET 33. évfordulója alkalmából a Média és Design Tanszék első éves MA szakos hallgatói is kiállítottak Indonéziában.

2017

2017

EKF 2023 - az Eger Európa Kulturális Fővárosa 2023 arculatát APPEL SEBASTIAN hallgatónk tervezte.

2017

2017

CHEAP FESTIVAL - ERDŐS ANGÉLA, MEZŐ ANIKÓ, RUDICS MÓNIKA, SZÁNTHÓ BOGLÁRKA, SZEMMELROTH BALÁZS, VAJDICS TAMÁS hallgatóink plakátjai is ki voltak állítva Bologna utcáin a “Disorder Please” nevű pályázat keretein belül.

2017

2017

MISKOLCI GRAFIKAI TRIENNÁLE - számos hallgatónk munkája kiállítva.

2017

2017

EGRI CSILLAG borcímke pályázat nyertesei ANTAL MELINDA, SZÁNTHÓ BOGLÁRKA és BODNÁR DOROTTYA.

2017

2017

OMDK - KAPI ANNA FoodNook projektje 2. helyezést, MATYIKÁNICS ÁDÁM Yatsoo projektje különdíjat nyert a 2017-es Pécsi Országos Művészeti Diákköri Konferencián.

2017

2017

BRAVOS - az “I need coffee” grafikai pályázat közönségdíjasa SZILÁGYI TAMARA hallgatónk.

2017

2017

ZLÍN DESIGN WEEK - SZEMMELROTH BALÁZS mesterszakos hallgatónk 3. helyezést ért el a Best in Design versenyen Remory projektjével.

2017

2017

BICeBé POSTER BIENNIAL BOLIVIA - ANTAL MELINDA, ERDŐS ANGÉLA és RUDICS MÓNIKA plakátjai is a kiállított munkák között.

2017

2017

TAKTIPO - MEZŐ ANIKÓ, RUDICS MÓNIKA és SZEMMELROTH BALÁZS mesterszakos hallgatóink által tervezett tipográfiai kártyajáték több nemzetközi design oldalon is kiemelt projektként szerepelt (Behance, World of Packaging Design, Packaging of the World).

2017

2017

ARANYVACKOR illusztrációs pályázat - GÓGA BERNADETT hallgatónk fődíjas lett.

2017

2017

SKOPJE POSTER FESTIVAL - Artificial Reality témában a kiállítók között URBANOVICS ESZTER tervezőgrafikus és CSIBY-GINDELE BOTOND vendéghallgatónk.

2017

2017

ARTHUNGRY - A HÉT MŰTÁRGYA lett KATONA BARBARA tervezőgrafikus hallgatónk Slammed című projektje.

2017

2017

LUBLINI NEMZETKÖZI PLAKÁT BIENNÁLÉ - TÉCSI BOGLÁRKA vendéghallgatónk Kind-prize díjat nyert. További kiállítók között BODNÁR DOROTTYA, MEZŐ ANIKÓ, BERECZKI LÍVIA és TÖRZSÖK MÁTÉ hallgatónk.

2017

2017

DIÁKHITEL KÉPZŐ pályázat - BARTA BABETT tervezőgrafikus hallgatónk 2. helyezést ért el, a legjobb 20 alkotó között pedig PADÁNYI BARBARA, SZTOJKA MELISSZA és KIS PRUMIK ZOLTÁN.

2017

2016

HELLODESIGN TALENT AWARD - a Vizuális Művészeti Intézet az ÉV INTÉZETE. Termék dizájn kategória 1. hely KAPI ANNA, fotó kategória 1. hely HUSZÁR DÁVID, animáció kategória 1. hely VÍGH ZSÓFIA és média dizájn kategória 1. hely VÁGÓ ZSANETT hallgatónk.

2016

2016

XX. ORSZÁGOS TERVEZŐGRAFIKAI BIENNÁLÉ - CZUCZOR DÁNIEL, KOZMA GÁBOR és MAJOROSI ZSÓFIA hallgatónk munkái is a kiállítók között.

2016

2016

DIÁKHITEL KÉPZŐ pályázat - KOZMA GÁBOR munkája a kiállított alkotások között.

2016

2016

POSTERHEROES - KATONA BARBARA és SZABÓ BERNADETT plakátja a kiállított munkák között.

2016

2016

POSTERFEST BUDAPEST (60 év - 1956 plakátokon) - számos hallgatónk munkája kiállítva.

2016

2016

GREEN-GO videós-animációs pályázat - KATYINA BRIGITTA 1. díjas lett animációjával Art Naturally kategóriában.

2016

2016

CESAWARD - VARGA ATTILA és CZUDER TAMÁS hallgatónk Pengame c. játéka shortlistes lett.

2016

2016

HYBRIDART és ZENITH ART illusztrációs pályázat - LABORC DÓRA és KATYINA BRIGITTA a kiállítók között.

2016

2016

MINERVA AGRIENSIS - NŐK A TUDOMÁNYÉRT DÍJ HEGEDŰS ESZTER hallgatónk részére a kiemelkedő, hallgatótársai számára példamutató tudományos teljesítményéért.

2016

2016

OLÁH DÓRA öregdiákunk RAKÉTAISKOLA DARÁLTHÚSBÓL c. diplomamunkája könyv formájában kiadásra került.

2016

2016

ARC közérzeti kiállítás - KOVÁCS EMESE munkája különdíjas, valamint KATONA BARBARA, KOVÁCS ANIKÓ és MOLNÁR ROLAND hallgatónk munkája is kiállítva az Ötvenhatosok terén Budapesten.

2016

2016

REBOOT DEVELOP - VARGA ATTILA és CZUDER TAMÁS hallgatónk Pengame c. játéka két kategóriában (Visual Excellence, Special Selection) is a legjobb 5 közé került.

2016

2016

UKMUKFUKK ZINEFEST - több hallgatónk is részt vett kiadványaival.

2016

2016

PREZI DESIGN MEETUP - GÁL KALUDIA volt hallgatónk bemutatta a Learn Visual című diplomamunkáját.

2016

2016

GAME-O-WEAR pólódesign - KATONA ÁDÁM a legjobb 5, HASKÓ ANIKÓ pedig a legjobb 10 pályázó között.

2016

2016

ALFABETA DÍJ - BORBÁS MÁRTON volt hallgatónk Talaj című diplomamunkája a lejobb 5 jelölt között.

2016

2016

BEESMARTER app fejlesztő és designer verseny - JUHÁSZ ÉVA, SVIDRÓ BALÁZS, VARGA ATTILA és ZEMAN ZOLTÁN tervezőgrafika mesterszakos hallgatóink is a döntőben.

2016

Efemer szobrászat

Efemer szobrászat

Efemer szobrászat

2015

TESTVÉR. TESTVÉRISÉG pályázat - a legjobb 20 kiállító között BEDŐ TEKLA és KAPI ANNA hallgatóink.

2015

2015

NIKON 7 pályázat - HORNYÁK ANDRÁS hallgatónk nyerte a professzionális kategória “egyenes” témájú csoportját.

2015

2015

TO DEATH WITH A SMILE plakátpályázat, Mexikó - 10 hallgatónk is a kiállítók között.

2015

2015

LUBLINI NEMZETKÖZI PLAKÁT BIENNÁLÉ - BORBÁS ANNAMÁRIA, DÓCZI NOÉMI, KAPI ANNA és RUDICS MÓNIKA plakátjai is kiállítva a legjobbak között.

2015

2015

GRAPHIFEST - több jelenlegi és volt hallgatónk is a kiállítók között.

2015

2015

HELLODESIGN DIPLOMA - 5 tervezőgrafikus diplomázónk is a válogatásban.

2015

2015

TYPODARIUM 2016 - ZEMAN ZOLTÁN volt hallgatónk több betűtípusa is megjelent a kiadványban.

2015
English