Múló varázs és ökotudatosság: természetművészet

Publikáció: 2021. február 20. szombat

Elfogadva a hónap kihívását, egy kevésbé ismert területet próbáltam feltérképezni. Szeretném bemutatni nektek Milotai Anna Máriát, egy csodás művészt, és a szintén csodás, de a köztudatban még nem elterjedt művészeti ágat, a természetművészetet. Anna Egerben, a Vizuális Művészeti Intézetben tanul természetművészetet. A művészet szót meghallva azt kérdezhetitek: “Miért nem a Kultúra rovatban jelent meg ez az írás?” Az interjú elolvasásával garantáltan megkapod a választ, és rájössz: Földünk számára kiemelten fontos és érdekes kezdeményezésről van szó.

„A természetművészet egy olyan művészeti mozgalom, amely a fenntarthatóságra, és az ökotudatosságra törekszik. A művészek természetes anyagokkal, a természetben hoznak létre alkotásokat.”

Mindig is közel álltál a természethez? Mi motivált, hogy ezt a szakirányt válaszd?

Gyerekkoromban gyakran kirándultunk a szüleimmel, meg később a barátaimmal is. Ami még közrejátszhatott, a természetszeretet kialakulásában, az az, hogy egy kicsi faluban nőttem fel, és minden nap kint lógtunk, lementünk a Tiszához. Mást nem is nagyon lehetett csinálni.

Ezt a szakmát inkább a plasztikai vonala miatt választottam. Gimnáziumban is rajz tagozaton voltam, ezután több irányba is voltak próbálkozásaim. Tanultam textiltervezést,  tanultam ötvösnek. Utána kimentem külföldre, ahol nem is foglalkoztam művészettel. Az ötvös szakmából jött végül ez a plasztikai irány, és külön tetszett, hogy nem a klasszikus szobrászat, hanem a természet közelisége hangsúlyos.

Tudatosan közelítettél a szak felé? Úgy tudom nem csak a szak, hanem maga a szakterület is szinte érintetlen talaj.

Másodévben képalkotás szakon lehet szakosodni természetművésznek vagy festőnek. Sajnos, nincs benne a köztudatban, hogy nálunk létezik ez a képzés. Pedig a világban is egyedülálló, csak nálunk található egyetemi szinten. Esetleg olyan formában fordul elő máshol, hogy egyéb művészeti képzésekbe építik be a Landart-ot illetve a természetművészetet.

A szak 10 éve indult el, Erőss István tanár úr alapította, és hozta be ezt a kifejezést a köztudatba. Maga a mozgalom a 80-as években ütötte fel a fejét. Két nagyon távoli csoport egyszerre, párhuzamosan, de egymástól függetlenül kezdett ugyanazzal foglalkozni. A koreai Yatoo csoport és az erdélyi Mamű csoport. Persze, azóta tudnak egymásról, közös projekteket is hoztak már létre.

Van átfedés a két csoport munkájában?

Nagyon hasonló munkákat csináltak, a problémához való megközelítésük is szinte ugyanolyan volt. Nem tudom a két csoport mikor szerzett tudomást egymásról.

Hogyan fogalmaznád meg, hogy mi a különbség a Landart és a természetművészet között?

A Landart Amerikában és korábban indult. Az köti a természethez a Landart munkákat, hogy a természetben vannak. Az alkotói attitűd nem társul egyfajta természettudatossággal. Legalábbis nem feltétlen. A lényege az, hogy egy monumentális alkotást hoznak létre, ami sokszor nem is emberléptékű, a földről be se fogadható. A természetművészet egy ökotudatosabb irányt képvisel, emellett az egyik legfontosabb jellemzője az efemeritás. Sokszor, amit alkotunk az perceken belül tönkre mehet. Nagyon múlandó munkákról van szó. Szinte csak egy jelet hagyni a természetben, nem maradandó, netalán káros beavatkozást létrehozni. Egy kis jelzés, amellyel az egyébként is fellelhető természeti szépségekre próbáljuk felhívni a figyelmet. Andy Goldsworthy, brit művész például gyakran csak leveleket pakolgat. A briteknél jellegzetes kőfalak, amelyekkel a szántóföldeket választják el, volt, hogy le voltak omolva és jéggel egészítette ki.

„A Landart egy Amerikából induló művészeti mozgalom. Legjellemzőbb, hogy monumentális, csak madártávlatból értelmezhető alkotásokat hoztak/hoznak létre a természetben. Dénes Ágnes (magyarszármazású amerikai festő, fotográfus), aki a New York-i Manhattenben irodaházak között hozott létre egy búzamezőt. Anyagi források nélkül, ő és két segítője vetették, majd arattak le többmázsányi búzát. A valódi emberi értékekre szerette volna felhívni a figyelmet. 1987 é 1990 között egy vándorkiállítás keretében 28 országba jutott el a learatott búza. Az emberek magukkal vihettek egy kicsit, hogy elültessék a világ minden pontján.”

A jelentős mulandóság miatt nem érzed haszontalannak a munkádat?

Szerintem pont ez a szépsége, de természetesen fotókkal is mindig dokumentáljuk az elkészült alkotásokat. Emellett voltak már maradandóbb munkáim is. Hosszútávon olyanokon gondolkodom, mint például fesztivál dekoráció. Egy fesztiválon különösen praktikus, ha olyan dolgokat hagyunk ott, amivel nem szemetet hozunk létre. 

Ha röviden szerettem volna válaszolni, azt mondtam volna: Engem nem zavar. Egyébként szeretek egy két kültéri munkához visszamenni, és látni, hogy azt a természet visszaveszi.

Hogy néz ki általánosságban egy alkotási folyamatod?

Sajnos nem tudok előre tervezve alkotni, illetve a kültéri munkák a legtöbbször helyspecifikusak. Ha megtervezek valamit, de nem találok olyan helyszínt már nem működik. Emellett általában olyan anyagokkal dolgozom, amiket ott, az adott helyszínen találok. Spontán szoktam a legtöbbször alkotni, vagy kinézek egy konkrét helyszínt, elkezdek ott sétálgatni, szétnézek, hogy mit találok magam körül és utána kezdek bele az alkotásba.

Említetted, hogy vannak maradandóbb alkotásaid. Milyeneket képzeljek el?

Szobor szerűekre gondolj. Ha minden jól megy most fogok diplomázni, és a diplomamunkám is  inkább egy szobornak tekinthető. Az egyetemi évek alatt is fontos, volt, hogy legyenek maradandó munkáink, amiket ki lehet állítani, amikről lehet beszélgetni.

Milyen anyagokkal szoktál dolgozni?

A karantén alatt elkezdtem textillel dolgozni, mert azzal tudok itthon is. Mindenféle technikával kísérletezem, varrom, vagy kikeményítem, és akkor már nem is úgy működik, mint a textil. Ezt szeretem nagyon ebben a szakirányban, hogy az egész egy nagy kísérletezés. Nincsen egy fix technika, amivel dolgozhatunk. Az, hogy milyen technikával, milyen anyaggal dolgozok, attól függ, hogy mit szeretnék létrehozni. Nálam ez számtalan anyagkísérletet, modellezést jelent a munka megkezdése előtt, hogy tudjam, mi hogy működik, hogy mi az, amiből ez létrehozható, és hozza azt a hatást amit szeretnék elérni.

Mit gondolsz, milyen kilátásaid vannak, egy ilyen kísérleti szakterületen?

Szerintem pont emiatt sok, mert új, érdekes. Még nyitott, nincs korlátozva, így múlik ez a saját kreativitásomon is.

A nyáron pont adódott egy lehetőség, amely véletlen talált meg. Eger mellett, a Berva völgyben volt egy kisebb techno fesztivál és az egyik barátom csak úgy elkapott, hogy „Jössz velem landartozni? – én meg azonnal mondtam, hogy „Hát hogy a francba ne mennék?” Akkor két alakot csináltam, az erdőben összeszedett hulladék fákból .

Ott látták páran a munkáimat, és ennek kapcsán visszahívtak az Ubikeklektik művészeti fesztiválra, ami szintén itt lett megtartva az évben, ahol meg egy sárkányt építettünk.

Ezek természetesen nagyon hirtelen jött projektek voltak, de úgy érzem, kaptam egy kis visszajelzést, hogy igen, erre van igény. Ráadásul mostanában a fesztiválok is próbálnak ökotudatosabbak, fenntarthatóbbak lenni.

Mi jelenti számodra a legnagyobb kihívást?

A legnehezebb számomra pont ez a kísérletezgetős része, amit már említettem, de valahol ezt élvezem a legjobban is.

Létezik egy úgynevezett természetművészet közösség?

Említettem már Erőss Istvánt, aki meglehetősen sokrétű kapcsolati halóval rendelkezik. Tartja a kapcsolatot a koreai Yatoo csoportottal. Ők szoktak természetművészet biennálékat csinálni két évente ott Koreában, nekik van egy természetművész központjuk is. Erős Istvánnak köszönhetően, van lehetőségünk az iskolából asszisztensként menni segíteni erre a programra.

Volt szerencsém első év után asszisztensként kijutni.  Olyan monumentális munkákról van szó hogy szinte már építészeti jellegűek. Ott biztosítják az anyagokat, a pályázók építenek mi meg segítünk.

Magyarországon is vannak művésztelepek. Márokföldre szoktunk járni, ott van egy energia park. Egy volt diák vetette fel az ötletet, hogy oda lehetne csinálni egy ilyen természetművész parkot. Oda minden évben járunk az iskolán keresztül, ez egy 1- 1,5 hetes program szokott lenni, jönnek külföldi művészek is. Eger mellett Noszvajon a barlanglakások is művésztelepként működnek.

Mit gondolsz Dénes Ágnes nyomán Magyarországon is van lehetőség vagy igény egy ilyen grandiózus projekt létrehozására?

Szerintem szükség mindenképpen lenne rá.

Végezetül: Szerinted van ennek a szakterületnek hosszútávú jövője? Tapasztaltad már, hogy hatással vannak a munkáid az emberekre?

Erről egy aranyos történet jutott eszembe. Van egy srác Egerben, akit jóformán mindenki ismer, ő nagyon sokat jár természetbe. Az öcsém – aki szintén ezen a képzésen tanul – volt kint az egyik hegy lábánál, ahol néhányan csináltak munkákat. Rá egy hónapra láttam, hogy ez a srác posztol, hogy nem tudom ezt ki csinálta, de nagyon jó és sok ilyen kéne még. És szerintem egy nagyon szívmelengető történet, mutatja azt, hogy aki nyitott szemmel jár igenis észreveszi és értékeli is ezeket az apró jeleket.

Földes Anna

A cikk teljes terjedelmében megtalálható:

http://ppkhok.elte.hu/?page_id=4965&fbclid=IwAR3bcJYETbghgJM1SgrqVaCPQBcVaMNC-Z3Uv-hZk6TlGxpUHLCAzTRZL6c

Még egyszer, utoljára...

Diplomafilm forog

Még egyszer, utoljára...

VMI Diploma 2021

Elkészült a Vizuális Művészeti Intézet 2021 Diploma katalógusa, online formában

VMI Diploma 2021

Mozgóképes tanárok az augusztusi Filmvilágban!

A Mozgóképművészeti és Kommunikációs Intézet tanszékvezetőinek írásai olvashatók a Filmvilág című filmművészeti folyóirat legújabb számában

Mozgóképes tanárok az augusztusi Filmvilágban!

Szíjártó Imre filmkritikái a Dunsztban

A dunaszerdahelyi, változatos tematikájú kulturális lap, a Dunszt közli a Mozgóképművészeti és Kommunikációs Intézet egyetemi tanára, Dr. habil Szíjártó Imre alábbi filmkritikáit

Szíjártó Imre filmkritikái a Dunsztban

Mozgóképesek a Mindhalálig forgatásán

A Mozgóképművészeti és Kommunikációs Intézet végzett hallgatói is részt vettek gyakornokként Mózes Gergely egyetemi tanársegéd készülő filmjének forgatásán július folyamán.

Mozgóképesek a Mindhalálig forgatásán

Publicritic 2021 - Digital Smog

Gratulálunk Gebur Norbert, elsőéves Tervezőgrafika BA szakos hallgatónknak, aki 2. helyezést ért el a Publicritic 2021 plakátpályázaton!

Publicritic 2021 - Digital Smog

MA Diplomakiállítás 2021

Tervezőgrafika szak

MA Diplomakiállítás 2021

MA Diplomavédés 2021

Tervezőgrafika szak

MA Diplomavédés 2021

BA Diplomavédés Eger / Animáció / Webdesign / Tervezőgrafika

Megvédték diplomájukat a BA Tervezőgrafikus, Webdesign és Animációs hallgatóink!

BA Diplomavédés Eger / Animáció / Webdesign / Tervezőgrafika

Traub Viktória animációja NFI-győztes!

Love or Left című új filmterve is támogatást nyert a Nemzeti Filmintézet idei pályázatán

Traub Viktória animációja NFI-győztes!

TERVEZŐGRAFIKA felvételi előkészítő Egerben!

Az Eszterházy Károly Egyetem felvételi előkészítőt indít Tervezőgrafika szakra

TERVEZŐGRAFIKA felvételi előkészítő Egerben!

Typefaceseger

Ajándék fontok az egri tervezőgrafikus hallgatóinktól!

Typefaceseger

Nyílt Nap és felvételi konzultációs lehetőség

2021. január 28. csütörtök 17 óra

Nyílt Nap és felvételi konzultációs lehetőség

Nyílt Nap és felvételi konzultációs lehetőség

2021. január 28. csütörtök 17 óra

Nyílt Nap és felvételi konzultációs lehetőség

Nyílt Nap és felvételi konzultációs lehetőség // Tervezőgrafika BA (Grafika, Animáció, Webdesign) és Tervezőgrafika MA

2021. január 28. csütörtök 17 óra

Nyílt Nap és felvételi konzultációs lehetőség // Tervezőgrafika BA (Grafika, Animáció, Webdesign) és Tervezőgrafika MA

Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi pályázat

Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi pályázat

VMI 2020 Diplomakatalógus

Elkészült a VMI 2020-as diplomakatalógusa!

VMI 2020 Diplomakatalógus

Sikeres NTP pályázat zárult le

egyetemista hallgatók és középiskolai diákok részvételével

Sikeres NTP pályázat zárult le

MAMA

Az egri Tervezőgrafika MA szakos hallgatóink bemutatják féléves munkáikat!

MAMA

Mindhalálig - az Eger TV-ben

Mózes Gergely volt az Eger TV vendége

Mindhalálig - az Eger TV-ben

BABA

Tervezőgrafika BA (Animáció/Grafika/Web) PREZI

BABA

 Válaszúton

Interjú a Válaszúton c. film alkotóival, Chilton Flóra rendezővel és Hejüsz Bettina operatőrrel

 Válaszúton

NYÍLT NAP

FELVÉTELRŐL A JANUÁRI VIRTUÁLIS NYÍLT NAPUNK

NYÍLT NAP

Mozgóképes TDK-eredmények

ITDK - Diploma Pitching - VIII. Eszterházy Film- és Médianapok - Illés György emlékére

Mozgóképes TDK-eredmények

ITDK őszi forduló 2020

November 25-én lezajlott az ITDK őszi fordulója

ITDK őszi forduló 2020

VIII. Eszterházy Film- és Médianapok

Filmek, előadások műhelytitkokról, exkluzív beszélgetések, könyvbemutató és rendhagyó közönségtalálkozók!

VIII. Eszterházy Film- és Médianapok

Mózes Gergely filmterve az NFI-győztesek közt!

animációs és fikciós elemekkel tervezett Mindhalálig című dokumentumfilmje

Mózes Gergely filmterve az NFI-győztesek közt!

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS!

Creative Arts Festival ( JICAF) Term of Reference (TOR)

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS!

A kortárs fotográfia intézményrendszere

Csizik Balázs fotográfus online előadása

A kortárs fotográfia intézményrendszere

Budapest seminar – a filmoktatásról

október 15-én és 16-án rendezte meg a Magyar Mozgókép- és Médiaoktatási Egyesület online konferenciáját

Budapest seminar – a filmoktatásról

Mozgóképeseink az ATAFF-on

az október 13-18-ig zajló nemzetközi fesztiválon, Szolnokon

Mozgóképeseink az ATAFF-on

A táblagéppel támogatott digitális pedagógiai környezet

Borbás László szekció előadása a nemzetközi Agria Média 2020 és ICI-16 Információ- és Oktatástechnológiai konferencián

A táblagéppel támogatott digitális pedagógiai környezet

Mozgóképes ösztöndíjasaink

Flaisz Vanda és Ferincz Péter harmadéves Képalkotás-Mozgókép BA szakos hallgatóink

Mozgóképes ösztöndíjasaink

Jelenések az MMA-Lexikonban

M Tóth Éva Jelenések című alkotása bekerült a Magyar Művészeti Akadémia legfontosabb magyar mozgóképeket tartalmazó, folyamatosan bővülő gyűjteményébe

Jelenések az MMA-Lexikonban

Mozgóképeseink a Bujtor István Filmfesztiválon!

Diákjaink játékfilm-kategóriában Death of Shadows című kisfilmjükkel indulnak 38 alkotás között

Mozgóképeseink a Bujtor István Filmfesztiválon!

Szabó Gáborral - négy képben

Ferincz Péter online-beszélgetése a VMI/Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszék emblematikus egyetemi tanárával elérhető a tanszéki YT-csatornán!

Szabó Gáborral - négy képben

SlowFilm-túra Noszvajon

Az ősszel megrendezendő Slow Film Nemzetközi Diákfilm Fesztivál programjaihoz keresett alternatív helyszíneket Noszvajon és környékén

SlowFilm-túra Noszvajon

Új Digitális Krónikások!

A Televíziós Műsorkészítő FOSZ-képzés 13 hallgatója tett sikeres online záróvizsgát

Új Digitális Krónikások!

Frissítve! - Sikeresen fejezték be tanulmányaikat a Mozgóképes hallgatóink

a Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszék Mozgóképkultúra és Médiaismeret BA szakán, valamint a Képalkotás BA Mozgóképkultúra és Média szakirányán.

Frissítve! - Sikeresen fejezték be tanulmányaikat a Mozgóképes hallgatóink

Strickland-Pajtók Ágnes angol nyelvű publikációja

“Digital Media and Hungarian American Women’s Migration Narratives” címmel

Strickland-Pajtók Ágnes angol nyelvű publikációja

Mozgóképes pályázati siker!

A Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíj Program 2020 egyik nyertese Mózes Gergely

Mozgóképes pályázati siker!

Változatos továbbjutó pályamunkák a tanszéki ITDK-konferencián

Online prezentálták különböző műfajú pályázati anyagaikat a VMI-Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszék hallgatói

Változatos továbbjutó pályamunkák a tanszéki ITDK-konferencián

Mozgókép felvételi

Az online felvételire beadandó anyagok feltöltési határideje május 17-e éjfél!

Mozgókép felvételi

Virtuális Vetítő

Új mozgóképes YouTube-csatorna!

Virtuális Vetítő

Filmírók az „Új Közjáték“ pályázat első fordulójában

a Hamvas Béla Hagyatékkezelő és az Aster Film által meghirdetett kísérleti filmetűd szekcióban

Filmírók az „Új Közjáték“ pályázat első fordulójában

M Tóth Éva a húsvéti ÉS-ben

új rajzai láthatóak Sinkó István írásával

M Tóth Éva a húsvéti ÉS-ben

Mózes Gergely interjúja Bucsi Rékával

a ContextUs-on

Mózes Gergely interjúja Bucsi Rékával

Bollók Csaba újabb műve alapfilm!

Ezüstkor című filmje

Bollók Csaba újabb műve alapfilm!

Mozgóképes hallgatóink filmjeit sugározza a szlovákiai Régió TV

Szlovákia egész területén

Mozgóképes hallgatóink filmjeit sugározza a szlovákiai Régió TV

Mozgóképeseink a Trafó House-ban!

Filmválogatás február 17-én, hétfőn 18 órától

Mozgóképeseink a Trafó House-ban!

TUDOMÁNYRÓL DIÁKOKNAK KÍVÁNCSISÁGBÓL

hetedik alkalommal fotó-film szekció

TUDOMÁNYRÓL DIÁKOKNAK KÍVÁNCSISÁGBÓL

2019 legjobb külföldi filmjei

Mózes Gergely és a ContextUs szerint

2019 legjobb külföldi filmjei

Mozgóképkultúra és média felvételi előkészítő Egerben!

Az Eszterházy Károly Egyetem felvételi előkészítőt indít a Képalkotás BA szak Mozgóképkultúra és média szakirányára

Mozgóképkultúra és média felvételi előkészítő Egerben!

M Tóth Éva könyvkritikája a januári Filmvilágban

A nyár embere címmel

M Tóth Éva könyvkritikája a januári Filmvilágban

Digitalizált gengszterbiblia

Mózes Gergely újabb írásai a ContexUs-on!

Digitalizált gengszterbiblia

Gál Tamás újabb első díja!

Szeretünk itt élni című filmjéért

Gál Tamás újabb első díja!

FEDŐ

Válogatás a Képzőművészeti Tanszék II-III. éves képalkotás, festő szakos hallgatók munkáiból.

FEDŐ

Becskei Gábor könyvbemutatója

Őrszem és Káoszkreátor – Az utolsó fehér tűz

Becskei Gábor könyvbemutatója

VII. Eszterházy Film- és Médianapok Eger, Illés György emlékére – Tehetségnapok

2019. november 26-27-28

VII. Eszterházy Film- és Médianapok Eger, Illés György emlékére – Tehetségnapok

M Tóth Éva a Műcsarnokban

Serge Bloch animációiról

M Tóth Éva a Műcsarnokban

MOZGÓKÉP, MÉDIA, KOMMUNIKÁCIÓ II.

a Mozgóképművészeti és Kommunikációs Tanszék konferenciája

MOZGÓKÉP, MÉDIA, KOMMUNIKÁCIÓ II.

M Tóth Éva az ÉS-ben

Égi Róma című írása és grafikái

M Tóth Éva az ÉS-ben

A film(tudomány) hálózatai

Szíjártó Imre előadása

A film(tudomány) hálózatai

Gál Tamás szakdolgozatfilmje első díjas

a Cégér Wekerlei Filmfesztiválon

Gál Tamás szakdolgozatfilmje első díjas

Szíjártó Imre a novemberi Filmvilágban!

A lengyel politikai thrillerről

Szíjártó Imre a novemberi Filmvilágban!

Az RTL a Meteoról

a filmlegendáról

Az RTL a Meteoról

Konferencia Grúziában

Szíjártó Imre előadása a Batumi Művészeti Egyetemen

Konferencia Grúziában

Mozgóképeseink az ATAFF-on

szolnoki nemzetközi Alexandre Trauner ART Filmfesztivál

Mozgóképeseink az ATAFF-on

2018

TIPÓZÓNA MAGYAR TIPOGRÁFIA DÍJ -hallgatói kategóriában SZÓRÁD ILONA Tervezőgrafika MA szakos hallgatónk nyerte.

2018

2018

Intézetünk volt hallgatója, Kopacz Kund Derkovits Képzőművészeti ösztöndíjat nyert.

2018

2018

EDUCATIO szakkiállítás, Hungexpo, Budapest - az Eszterházy Károly Egyetem standját PADÁNYI BARBARA, RUDICS MÓNIKA és SZEMMELROTH BALÁZS hallgatóink tervezték.

2018

A gondatlanság bizonytalansága

A Média és Design Tanszék első éves MA szakos hallgatói is kiállítottak Indonéziában

A gondatlanság bizonytalansága

2017

BEHANCE - KOLCSAR ZSOLT mesterszakos hallgatónk nyerte a nagyváradi Behance Portfolio Review 1. díját.

2017

2017

VYLYAN BOGYÓLÉ - a címketervező pályázat nyertese RUDICS MÓNIKA, a közönségdíjas pedig SZILÁGYI TAMARA tervezőgrafikus hallgatónk lett.

2017

2017

BEHANCE - az egri Behance Portfolio Review-t három öregdiákunk, BORBÁS MÁRTON, VINCZE LILLA és GULYÁS BENEDEK nyerte.

2017

2017

ARANY RAJZSZÖG KIÁLLÍTÁS - számos hallgatónk munkája kiállítva.

2017

2017

ARTHUNGRY DÍJ - VINCZE DÓRA hallgatónk diplomamunkája nyerte a Temporary Designer Tattoos különdíját.

2017

2017

PRO CARTON YOUND DESIGN AWARD - KAPI ANNA hallgatónk FoodNook csomagolásterve döntős lett a nagyszabású díjátadón Salzburgban. Társalkotó: Matyikánics Ádám.

2017

2017

ARC közérzeti kiállítás - FUCSKU DÁVID, MOLNÁR ROLAND és RUGA ÁDÁM hallgatónk plakátja is kiállítva az Ötvenhatosok terén Budapesten.

2017

2017

CZECHDESIGN YOUNG PACKAGE - KAPI ANNA FoodNook csomagolásterve különdíjban részesült. Társalkotó: Matyikánics Ádám.

2017

2017

A YOGYAKARTAI MŰVÉSZETI INTÉZET 33. évfordulója alkalmából a Média és Design Tanszék első éves MA szakos hallgatói is kiállítottak Indonéziában.

2017

2017

EKF 2023 - az Eger Európa Kulturális Fővárosa 2023 arculatát APPEL SEBASTIAN hallgatónk tervezte.

2017

2017

CHEAP FESTIVAL - ERDŐS ANGÉLA, MEZŐ ANIKÓ, RUDICS MÓNIKA, SZÁNTHÓ BOGLÁRKA, SZEMMELROTH BALÁZS, VAJDICS TAMÁS hallgatóink plakátjai is ki voltak állítva Bologna utcáin a “Disorder Please” nevű pályázat keretein belül.

2017

2017

MISKOLCI GRAFIKAI TRIENNÁLE - számos hallgatónk munkája kiállítva.

2017

2017

EGRI CSILLAG borcímke pályázat nyertesei ANTAL MELINDA, SZÁNTHÓ BOGLÁRKA és BODNÁR DOROTTYA.

2017

2017

OMDK - KAPI ANNA FoodNook projektje 2. helyezést, MATYIKÁNICS ÁDÁM Yatsoo projektje különdíjat nyert a 2017-es Pécsi Országos Művészeti Diákköri Konferencián.

2017

2017

BRAVOS - az “I need coffee” grafikai pályázat közönségdíjasa SZILÁGYI TAMARA hallgatónk.

2017

2017

ZLÍN DESIGN WEEK - SZEMMELROTH BALÁZS mesterszakos hallgatónk 3. helyezést ért el a Best in Design versenyen Remory projektjével.

2017

2017

BICeBé POSTER BIENNIAL BOLIVIA - ANTAL MELINDA, ERDŐS ANGÉLA és RUDICS MÓNIKA plakátjai is a kiállított munkák között.

2017

2017

TAKTIPO - MEZŐ ANIKÓ, RUDICS MÓNIKA és SZEMMELROTH BALÁZS mesterszakos hallgatóink által tervezett tipográfiai kártyajáték több nemzetközi design oldalon is kiemelt projektként szerepelt (Behance, World of Packaging Design, Packaging of the World).

2017

2017

ARANYVACKOR illusztrációs pályázat - GÓGA BERNADETT hallgatónk fődíjas lett.

2017

2017

SKOPJE POSTER FESTIVAL - Artificial Reality témában a kiállítók között URBANOVICS ESZTER tervezőgrafikus és CSIBY-GINDELE BOTOND vendéghallgatónk.

2017

2017

ARTHUNGRY - A HÉT MŰTÁRGYA lett KATONA BARBARA tervezőgrafikus hallgatónk Slammed című projektje.

2017

2017

LUBLINI NEMZETKÖZI PLAKÁT BIENNÁLÉ - TÉCSI BOGLÁRKA vendéghallgatónk Kind-prize díjat nyert. További kiállítók között BODNÁR DOROTTYA, MEZŐ ANIKÓ, BERECZKI LÍVIA és TÖRZSÖK MÁTÉ hallgatónk.

2017

2017

DIÁKHITEL KÉPZŐ pályázat - BARTA BABETT tervezőgrafikus hallgatónk 2. helyezést ért el, a legjobb 20 alkotó között pedig PADÁNYI BARBARA, SZTOJKA MELISSZA és KIS PRUMIK ZOLTÁN.

2017

2016

HELLODESIGN TALENT AWARD - a Vizuális Művészeti Intézet az ÉV INTÉZETE. Termék dizájn kategória 1. hely KAPI ANNA, fotó kategória 1. hely HUSZÁR DÁVID, animáció kategória 1. hely VÍGH ZSÓFIA és média dizájn kategória 1. hely VÁGÓ ZSANETT hallgatónk.

2016

2016

XX. ORSZÁGOS TERVEZŐGRAFIKAI BIENNÁLÉ - CZUCZOR DÁNIEL, KOZMA GÁBOR és MAJOROSI ZSÓFIA hallgatónk munkái is a kiállítók között.

2016

2016

DIÁKHITEL KÉPZŐ pályázat - KOZMA GÁBOR munkája a kiállított alkotások között.

2016

2016

POSTERHEROES - KATONA BARBARA és SZABÓ BERNADETT plakátja a kiállított munkák között.

2016

2016

POSTERFEST BUDAPEST (60 év - 1956 plakátokon) - számos hallgatónk munkája kiállítva.

2016

2016

GREEN-GO videós-animációs pályázat - KATYINA BRIGITTA 1. díjas lett animációjával Art Naturally kategóriában.

2016

2016

CESAWARD - VARGA ATTILA és CZUDER TAMÁS hallgatónk Pengame c. játéka shortlistes lett.

2016

2016

HYBRIDART és ZENITH ART illusztrációs pályázat - LABORC DÓRA és KATYINA BRIGITTA a kiállítók között.

2016

2016

MINERVA AGRIENSIS - NŐK A TUDOMÁNYÉRT DÍJ HEGEDŰS ESZTER hallgatónk részére a kiemelkedő, hallgatótársai számára példamutató tudományos teljesítményéért.

2016

2016

OLÁH DÓRA öregdiákunk RAKÉTAISKOLA DARÁLTHÚSBÓL c. diplomamunkája könyv formájában kiadásra került.

2016

2016

ARC közérzeti kiállítás - KOVÁCS EMESE munkája különdíjas, valamint KATONA BARBARA, KOVÁCS ANIKÓ és MOLNÁR ROLAND hallgatónk munkája is kiállítva az Ötvenhatosok terén Budapesten.

2016

2016

REBOOT DEVELOP - VARGA ATTILA és CZUDER TAMÁS hallgatónk Pengame c. játéka két kategóriában (Visual Excellence, Special Selection) is a legjobb 5 közé került.

2016

2016

UKMUKFUKK ZINEFEST - több hallgatónk is részt vett kiadványaival.

2016

2016

PREZI DESIGN MEETUP - GÁL KALUDIA volt hallgatónk bemutatta a Learn Visual című diplomamunkáját.

2016

2016

GAME-O-WEAR pólódesign - KATONA ÁDÁM a legjobb 5, HASKÓ ANIKÓ pedig a legjobb 10 pályázó között.

2016

2016

ALFABETA DÍJ - BORBÁS MÁRTON volt hallgatónk Talaj című diplomamunkája a lejobb 5 jelölt között.

2016

2016

BEESMARTER app fejlesztő és designer verseny - JUHÁSZ ÉVA, SVIDRÓ BALÁZS, VARGA ATTILA és ZEMAN ZOLTÁN tervezőgrafika mesterszakos hallgatóink is a döntőben.

2016

Efemer szobrászat

Efemer szobrászat

Efemer szobrászat

2015

TESTVÉR. TESTVÉRISÉG pályázat - a legjobb 20 kiállító között BEDŐ TEKLA és KAPI ANNA hallgatóink.

2015

2015

NIKON 7 pályázat - HORNYÁK ANDRÁS hallgatónk nyerte a professzionális kategória “egyenes” témájú csoportját.

2015

2015

TO DEATH WITH A SMILE plakátpályázat, Mexikó - 10 hallgatónk is a kiállítók között.

2015

2015

LUBLINI NEMZETKÖZI PLAKÁT BIENNÁLÉ - BORBÁS ANNAMÁRIA, DÓCZI NOÉMI, KAPI ANNA és RUDICS MÓNIKA plakátjai is kiállítva a legjobbak között.

2015

2015

GRAPHIFEST - több jelenlegi és volt hallgatónk is a kiállítók között.

2015

2015

HELLODESIGN DIPLOMA - 5 tervezőgrafikus diplomázónk is a válogatásban.

2015

2015

TYPODARIUM 2016 - ZEMAN ZOLTÁN volt hallgatónk több betűtípusa is megjelent a kiadványban.

2015
English